Dolgozni kellene, de inkább a Facebookon lóg? Akkor ez önnek szól!

Felugró, pittyegő értesítések, emailek hada és a közösségi oldalak csábítása – csak néhány dolog, ami munka közben elterelheti a figyelmünket a fontos dolgokról. Ha önnek is ismerős a probléma, akkor van egy jó hírünk: az On Stride Financial infografikáján olyan tippeket találtunk, amelyek segítenek ennek leküzdésében.

Ennyit vesztünk

Érdemes először megnézni, mivel is jár, ha nem nem tudunk rendesen koncentrálni: az infografika szerint naponta kicsivel több mint mínusz két órát veszítünk el. Egy-egy feladat egyébként átlagosan 11 percig köti le a figyelmünket, és ha megzavar valami, kétszer ennyi idő, egészen pontosan 25 perc után tudunk újra az adott munkával foglalkozni.

GettyImages-55949002
H. Armstrong Roberts / Europress / Getty

Mit tehetünk ellene?

Nem is húzzuk tovább, gyorsan rátérünk a "gyógymódokra". Ha szeretné, hogy minél kevesebb dolog vonja el a figyelmét, akkor érdemes:

  • Tegyen rendet maga körül! Egy átlagos irodai dolgozó naponta átlagosan 2,5 órát veszít azzal, hogy dolgokat keres az asztalán. Mit tehet? Dobja ki azokat a papírokat, amikre már nincsen szüksége, a maradékokat rendszerezze mondjuk irattartó tálcába, a falakat pedig tartsa üresen.
  • Gazdálkodjon az idővel! Egy felmérés szerint tízből kilenc válaszadó nem tudja beosztani az idejét egy adott napon, ezért mindenképpen lényeges felállítani a fontossági sorrendet (vegye előre három legfontosabb dolgot), meghatározni egy minimum mennyiségű munkát, amivel végeznie kell, valamint kialakítani egy rutint (mondjuk 50 perc munka és 20 perc lazítás), ami segít hatékonynak maradni.
  • Rendszerezze a postafiókját! Egy 2012-es tanulmány szerint a dolgozók a napjuk legalább negyedét az emailek olvasásával és megválaszolásával töltik, ezért (amennyiben megtehetik) érdemes csak naponta három alkalommal ellenőrizni őket. Szintén nem mindenkinek van erre lehetősége, de az értesítőket is le lehet állítani, hogy ne jelezzen a rendszer folyamatosan. Sokat segít az is, hogy azonnal letudja azt a feladatot, ami 2 perc alatt elintézhető, és az is, ha mappákba rendezi a leveleket az alapján, hogy mi a sürgős, és mi az, amivel ráér csak aznap vagy adott héten foglalkozni. 
  • Szakadjon el a géptől! Bár az okostelefonok miatt az információk (szinte) korlátlanul állnak a rendelkezésünkre, néha azért érdemes pihenőt tartani. Jelöljön ki egy egyórás idősávot, amikor nem nyúl a telefonjához, a géphez sem ül oda, és helyettük inkább jegyzetfüzetet használ. Meg fog lepődni, milyen sok az a 60 perc úgy, hogy közben nem a böngésző fülei között váltogat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra