Az UV-védelem is a génjeinkben van

Érdekes hírre bukkantunk a ScienceDaily-n, azt írják, hogy a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai azonosítottak egy fényvédő gént, ami tumorszupresszorként működik, azaz segíthet a szervezetnek abban, hogy ne alakuljon ki bőrrák.  Az "UV-sugárzással szembeni ellenállással összekapcsolt" génnel kapcsolatos felfedezés azért is jött jókor, mert az utolsó három évtizedben megduplázódott a melanomával küzdő páciensek száma, és az ilyen típusú megbetegedések 90% százalékáért az UV-sugárzás okozta DNS-károsodás tehető felelőssé.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói 340 olyan ember adatát elemezte, akiknél melanomát diagnosztizáltak. Emellett a kutatásba bevont résztvevőktől mintát is vettek, és a sejteket UV-sugárzásnak tették ki. Mint kiderült, a megfelelően működő gének mellett az első 24 órában 50 százalékos volt a regeneráció, míg a hibás mintáknál (mutáció vagy mennyiségi eltérés) csak 20 százalék. 

A génről egyébként már régóta tudnak, két évtizeddel ezelőtt a xeroderma pigmentosum nevű betegség kutatása közben bukkantak rá. A xeroderma pignetosum, azaz az úgynevezett holdfény betegség egy ritka, autoszomális recesszív öröklődésű genetikai betegség, mely a bőr ultraviola (UV) sugarakkal szembeni túlérzékenységét jelenti. Akkor azonban nem igazán jártak utána, hogy mit és hogyan csinál.

Részletekbe most sem mennék, a lényeg: egy fehérje "megvizsgálja" a sugárzás miatt károsodott sejtben, hogy történt-e bármi a DNS-sel. Ha igen, akkor "akcióba lép az UV-rezisztens gén, és mint "egy humanitárius konvoj", biztosítja a megfelelő feltételeket a helyreállítási folyamathoz. Yongfei Yang, az egyik vezető kutató szerint lehet, hogy a gén közvetlenül nem vesz részt a regenerációban, de nélküle összeomlana a rendszer. 

GettyImages-116380277
Joe Raedle / Europress / Getty

De mindez mit is jelent? „Azoknál az embereknél, akiknél ez a gén valamilyen eltérést mutat a normálistól, nagyobb a kockázata a melanomának vagy más bőrráknak főleg akkor, akkor ha rendszeresen napoznak vagy szoláriumoznak" - mondta Chengyu Liang, a tanulmány másik vezetőszerzője. Azoknak pedig, akiknél minden rendben van ezzel a génnel, a szervezetük nagyobb mértékben képes helyreállítani az UV-sugárzás okozta DNS-károsodásokat. 

A kutatók hangsúlyozták: bár van összefüggés a gén és a megnövekedett kockázatú bőrrák között, utóbbi nem következik az előbbiből, és persze további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megfelelő gyógyszerrel, illetve kezeléssel rukkoljanak elő azok számára, akik a magasabb kockázatú csoportba tartoznak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy az UV-sugárzást a génekkel kötötték össze: a vörös hajú, világosabb bőrű embereknél például sokkal nagyobb a kockázat a bőrrákra. És akármi is van megírva a génjeinkben, természetesen a megfelelő védelemről mindenkinek gondoskodnia kell. Ha nem hisz nekünk, nézze meg ezt a videót!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek