#ÉLETEM

A boldog emberek tesznek rá, hogy jobbak-e másoknál

2016. május 26., csütörtök 18:31 |

Azt már tudjuk, hogy a jó kapcsolatoktól leszünk boldogok és egészségesebbek, ahogy azt is, hogy jobb lesz a bőrünkben, ha képesek vagyunk tudatosan használni az erősségeinket, ha meg tudjuk nevezni a negatív érzéseinket, ha meghozzuk a döntéseinket és tudjuk, miért lehetünk hálásak az életben. A kutatásoktól függetlenül nyilvánvaló az is, hogy boldogabbnak lenni jó. De vajon milyen egyéb hatással van még a boldogság az életünkre? Mi történik velünk akkor, ha boldogabbak vagyunk? Például kevésbé izgat minket, hogy jobbak legyünk másoknál. 

A Personality and Social Psychology Bulletinben nemrég megjelent kísérletsorozatban koreai és amerikai diákoknak kellett dönteniük arról, hogy egy közepesen sikerült vizsga után lógnak-e a barátjukkal, aki náluk sokkal jobban vagy éppen sokkal rosszabbul teljesített a tesztben, és ennek megfelelően éppen vidám vagy szomorú hangulatban van, esetleg a teszteredménnyel éppen ellentétes a hangulata. 

shutterstock 290087492

Az eredmények szerint azok az emberek, akik alapból boldogabbak voltak szívesebben töltöttek időt a sikeresebb, de vidámabb barátjukkal, míg a boldogtalanabbaknál nem találtak ilyen összefüggés. Abban az esetben azonban, ha a haver úgy volt vidám, hogy rosszabbul teljesített a tesztben, a boldogtalanabb résztvevők is szívesebben választották őt társaságnak. A lényeg tehát, hogy a boldogabb embereket nem, a boldogtalanabbakat inkább érintette a negatív társas összehasonlítás lehetősége, de mindenkire jellemző volt, hogy szívesebben van együtt vidám barátokkal. Nem véletlenül. 

A Greater Good olyan korábbi kutatásokat idéz, melyekből kiderül, hogy a boldogabb emberek segítőkészebbek, nagyvonalúbbak, jobbak az együttműködésben, kedvesebben ítélik meg a barátaikat, jobban szeretik a társaságot, jobban figyelnek, barátságosabbak és kedvesebbek. Ráadásul a hangulatuk ragadós, szóval mi is jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha velük lógunk. Tehát mindenképpen jól járunk, ha vidám barátainkkal töltjük az időt, miközben nem árt észben tartanunk, hogy a rossz kedvű, magányos társainknak van ránk leginkább szükségük. Ebben érdemes valahogy egyensúlyt találnunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta