#ÉLETEM

Egy nő nem szexelhet annyit, mint egy férfi

2016. május 22., vasárnap 17:38

A szexuális életünket gyakran hajlamosak vagyunk számokban mérni. Az, hogy hányszor szexelünk, hogy milyen hosszan tart az együttlét, hogy hány orgazmusunk van mind a szexuális életünk minőségének fokmérőjeként jelenik meg a fejünkben. Tehát gyakran inkább a belső statisztikáinkra helyezzük a hangsúlyt, és figyelmen kívül hagyjuk azt, ami a szexben tényleg számít: az élmény minőségét, az azzal járó érzelmeket, azt, hogy milyen megélni az adott pillanatot a másikkal. 

shutterstock 315880250

Ehhez hasonlóan, a potenciális partnereink megítélését is gyakran befolyásolják a számok, a másik múltja, az hogy korábban hány szexpartnere volt az illetőnek. Ebben az esetben a számok hatással vannak arra, mennyire tudunk és merünk megbízni a másikban, hogy milyen embernek tartjuk, hogy mennyire tartjuk alkalmas partnernek magunk számára. De vajon a másik múltjának ténylegesen mennyire van hatása a jelenre és az új párkapcsolatra? Összeszedtük, mit mond erről a tudomány.  

Mindenki kamuzik

Tudjuk, hogy a szexpartnerek számáról mindkét nem hajlamos hazudni, igaz, ellentétes irányba. Nem véletlenül. Egyrészt a pasik körében gyakran menőnek, férfiasnak számít, ha valakinek több szexuális tapasztalata van, így ők gyakran kamuzzák, hogy több partnerük volt, mint valójában, míg a nők esetében még mindig társadalmi, kulturális elvárás, hogy megválogassák, kivel fekszenek le, így ők sokszor a valóságnál kevesebb szexpartnerről számolnak be.

Más kutatásokból kiderült, hogy párkapcsolati szinten a legtöbben olyan társra vágynak, aki kevésbé hajlamos váltogatni partnereit, de a miértre nincs egyértelmű válasz. Talán attól félünk, hogy aki sok emberrel volt már együtt, az kevésbé vágyik a hosszú távú kapcsolatra, esetleg nem képes a monogámiára, vagy éppen a múltjához, személyéhez tapadó szociális stigma taszít minket. Egy tapasztalt partner mellett felmerülhet az is, vajon képesek leszünk-e hosszú távon is kielégíteni az érdeklődését, vajon elegek leszünk-e számára. 

shutterstock 246059365

Kettős mérce él a fejünkben

Egy nemrég végzett vizsgálatban a texasi egyetem munkatársai azt is megnézték, hogy vajon a férfiak és a nők eltérően viszonyulnak-e a promiszkuitáshoz. Az eredmények szerint: igen. Bár mindkét nemre jellemző volt, hogy szívesebben vágnának bele egy elkötelezett viszonyba olyan partnerrel, aki kevesebb emberrel szexelt korábban, a kérdés megítélésében jelentős nemi különbségek fedezhetőek fel. 

A 180 fővel végzett amerikai vizsgálatból kiderült, hogy a nők a férfiaknál jobban vonzódnak olyan potenciális partnerekhez, akik a múltban ugyan sok partnerrel voltak, de aktuálisan monogám kapcsolatban élnek. (A vizsgálatban a kevés 2, a sok 40 partnert jelentett.) Az eredmények szerint a férfiak 15, a nők 30 százaléka nemcsak tolerálja, de konkrétan preferálja az olyan partnert, akinek korábban sok szexuális tapasztalata volt, amennyiben a jelenben valószínűbbnek tűnik, hogy az illető monogám kapcsolatot keres. A nők abban is lazábbak, ha jelenleg monogám kapcsolatban élő férfiről kiderül, hogy a múltban volt egyszeri, nem monogám szexuális tapasztalat, például két nővel szexelt egyszerre, míg a férfiak véleményét negatív irányba befolyásolja, ha ilyet hallanak egy jelenleg egyébként monogám párkapcsolatban élő nőről. 

A kutatási eredmények szerint a férfiak tehát inkább fixálódnak a múlton – legalábbis hipotetikus, laboratóriumi helyzetben –, ítéleteiket jobban befolyásolják partnerük korábbi tapasztalatai, míg a nők jobban elfogadják a tényt, hogy az ember életmódja, szexuális szokásai változhatnak. Hogy miért? Bár biztosat a kérdésről nem tudunk, a két nemre jellemző eltérő evolúciós stratégiák bújhatnak meg a háttérben, ahogy hatása lehet lehet a kulturálisan beágyazott eltérő férfi és női szerepeknek is. 

A korábbi tapasztalat megítélésében tehát kettős mérce érvényesül a fejünkben: egy nagy szexuális tapasztalattal bíró nő megítélése gyakran még mindig negatívabb, mint egy férfié, miközben arról, hogy a párkapcsolat minőségére valójában milyen hatással vannak partnerünk tapasztalatai, keveset tudunk. Az azonban egy néhány éve publikált kutatásból kiderült, hogy ha valakinek több szexpartnere volt a házassága előtt, az illető általában kevésbé elégedett a kapcsolatával, ami kevésbé is stabil. A vizsgálat azonban nem ok okozati viszonyokat tárt fel, csupán együtt járást, ami azt jelenti, hogy a háttérben meghúzódó egyéb tényezők befolyásolhatták az eredményeket. 

shutterstock 345419429

Bárhogy is gondolkodunk a kérdésről, érdemes a döntéseinkben a számokon túl egyéb tényezőket is figyelembe venni. Leginkább azt, milyen nekünk együtt lenni a másikkal. Nemcsak szexuális szempontból: bárhogy. Az, hogy két ember mennyire képes boldog, harmonikus párkapcsolatot kialakítani, nem azon múlik, hogy ki milyen ember volt a múltban, hanem azon, milyenné vált.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta