A szív ég el utoljára - tények és tévhitek a hamvasztásról

Laza workshopos délelőttünk lesz - így kezdődött a látogatásunk a nemrég megnyílt budafoki hamvasztóban. Az Adytum kft. egyébként öreg rókának számít a szakmában, ez a hetedik krematóriumuk. Budapesten egyébként sokáig nem volt ilyen intézmény, a fővárosnak és szűkebb környékének egy ideig az egyetlen hamvasztója a Csömöri Sírkert és Hamvasztóüzem volt, ugyanis 2007. januárjában bezárt a Kozma utcai Új Köztemetőben a nyolckemencés krematóriuma. 

A hajtás után elolvashatja beszámolónkat, amiben bár tévhitet is eloszlatunk a hamvasztással kapcsolatban! 

Hamvasztás számokban

Az első hamvasztó 1951-től működött.

Évente 72000-75000 hamvasztás van itthon.

Budapesten 70-90%,  országosan 60% a hamvasztás aránya.

Budapesten és környékén évente 22000-24000 hamvasztás van, ennek 50%-át fogják kiszolgálni.

A hamvasztó 24 órán keresztül üzemel.

Naponta 48 alkalommal indítják el a kemencét.

Az új krematórium szép és modern, a bejáratnál Jákob lajtorjájának szimbolikus szobra várja a gyászolókat. A Budapesti Hamvasztó ugyanis nem csak elvégzi a feladatot, hanem búcsúszertatásnak is helyet ad, amennyiben erre igény mutatkozik. A fogadótérből nyílik a ravatalozó, ahol a koporsót helyezik el. Itt tudnak a hozzátartozók végső búcsút venni az elhunyttól. A búcsúszertartás után a koporsót leengedik az üzemi területre, ahol ellenőrzik az elhunytat (4 lépcsős ellenőrzés van), és csak utána kerül a kemencébe, ahol 50-60 perc alatt elég a test. Innen a darálóba kerülnek a csontok, és a végén a kiválasztott urnába helyezik a hamvakat. 

Tények és tévhitek

Sok kérdés merül fel a hamvasztással kapcsolatban, és számos tévhit terjedt el, amit a krematórium dolgozói tettek helyre.  Az tévhit, hogy meztelenül kerülnek be a halottak a kemencébe, a lepel vagy ruha használata kötelezően elő van írva. Az, hogy mi kerül a halottra, természetesen a hozzátartozók és az elhunyt döntése, ebben megkötés nincs. Az sem igaz, hogy nyílt lánggal égetnének, a 900 fok körüli hőmérsékletre hevített kemencébe kerülő, 2-6 °C-os testek pár másodpercen öngyulladás következtében égni kezdenek. A folyamat hossza sok mindentől függ, a testsúly mellett a sokáig kórházban ápolt betegek is tovább égnek.

Természetesen a hamvasztóba egyszerre egy halott kerül be, és a folyamat során sem keverednek a hamvak egymással. A rendszer jól felépített, és még jobban szabályozott, ráadásul nincs is értelme "csalni", mert ezzel se költséget se időt nem lehet megtakarítani. 

Ami érdekes, hogy utoljára a szív ég el, míg végül nagyjából 3 liternyi csont és hamu marad az emberből, amit aztán ledarálnak, és így kerülünk végül egy edénybe, amit lezárnak, és az urnába helyeznek. Igény szerint szórózsákba is kerülhet az elhunyt, vagy kisebb urnákba is raknak a hamvakból egy keveset. Az urnákból elég széles a kínálat, igény szerint még olyat is kérhetünk, melyből jó esetben egy fa fog kinőni a hamvaikból, de igazán modern darabokat nem láttunk, inkább a halálra reflektáló darabok léteznek, de nem lepődnénk meg, ha lehetne vinni egyedi tervezésű urnát is. 

Nyílt nap a krematóriumban

Ha úgy érzi, megnézné a hamvasztót, akkor erre 2016. június 4-én szombaton, 10 óra és 13 órakor lesz lehetősége.

Cím: Budapesti Hamvasztó, 1225 Budapest, Bányalég utca 31-33.

Ha úgy akarjuk, a hamvak egy része kerülhet kegyeleti ékszerbe vagy dísztárgyba is, bár nehéz elképzelni, milyen lehet a szerettünket felvenni egy gyűrűbe, de a kínálat nagysága azt mutatja, erre van igény. Tóth Diána, a Budapesti Hamvasztó igazgatója igyekszik eloszlatni a tévhiteket, és azt szeretné elérni, hogy hiányérzet és szorongások nélkül záruljon le a szerettünk utolsó útja. Ebben akár érdemes segítséget is kérni, ha úgy érezzük, hogy valahol elakadt a folyamat.

  

Oszd meg másokkal is!
Mustra