#ÉLETEM

Bocsánatot kérni nem is olyan nehéz

2016. május 19., csütörtök 18:40

Kutatók egy csoportja arra volt kíváncsi, vajon hogy néz ki a legjobb bocsánatkérés. Tapasztalataikat a Negotiation and Conflict Management Research kiadványban jelentették meg, amiből kiderült, hogy a tökéletes bocsánatkérés hat lépésből áll, ezek közül a legfontosabb a (vélt) hibázás legalább részbeni elismerése és vállalása, írja az IFLScience.

shutterstock 273641723

Mi a második legfontosabb?

A jóvátétel felajánlása. „Az egyik leggyakoribb aggodalom a bocsánatkéréseket illetően az, hogy igazából üres beszéd az egész" – mondta Roy Lewicki, a tanulmány vezetőszerzője. „De ha megígérjük, hogy kijavítjuk a hibát, akkor elkötelezettnek tűnünk" – tette hozzá. A kutatásba egyébként 333, különböző hátterű felnőttet vontak be, akik a laborban különböző forgatókönyveket olvashattak kényes szituációkról. 

A különböző forgatókönyvek eltérő mennyiségben (egyet, hármat vagy hatot) tartalmazták az alábbi hat pontot:

  1. Megbánás kifejezése.
  2. Annak elmagyarázása, hogy mi romlott el/ment rosszul.
  3. A felelősség elismerése.
  4. Bűnbánat kifejezése.
  5. Jóvátétel felajánlása.
  6. Bocsánatkérés.

Ezután az alanyoknak értékelni kellett az egyes változatokat aszerint, hogy az mennyire volt hatásos, hiteles és mennyire passzolt az adott helyzethez. Talán nem meglepő: minél több pontot tartalmazott a bocsánatkérés a fentiek közül, annál hatásosabbnak ítélték meg azt.

De volt még egy másik kutatás is: 422 hallgatót kértek meg arra, hogy olvassák el az előző felmérésben is említett forgatókönyvet. Nekik azonban nem mutatták meg a hat pontot, hanem hagyták őket a sötétben tapogatózni. A végeredmény náluk is hasonló volt és mindkét kísérletből kiderült az, hogy az egészben a legkevésbé fontos az utolsó pont volt, vagyis maga a bocsánatkérés kimondása. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta