Ezért szabaduljon meg a lejárt sminktermékektől

A LiB Group szépségipari cég kiderítette, hogy a nők ötöde akár öt évnél tovább is megtartja a dekorkozmetikai termékeket, pedig jobb lenne időben megszabadulni ezektől, és nem a helyhiány a legmeggyőzőbb érvünk. A felmérést azután végezték el, miután a London Metropolitan Egyetem kutatói utánajártak, hogy milyen kórokozók tenyésznek ezeken.

A régi jó dolgok...

Az 5000 megkérdezett nő 25 százaléka egy év után sem dobja ki például a szempillaspirálját,pedig a szakértők szerint ezeknek 3-6 hónap után már semmi keresnivalója nincs a neszesszerünkben - írja a Daily Mail. Valamivel kevesebben vannak azok, akik az arctisztítójukhoz ragaszkodnak az indokoltnál kétszer több ideig, azaz nagyjából egy évig. Közel 10 százalék pedig a hároméves rúzstól sem szabadul meg, pedig egy év után ideje új kedvencet találni. És hogy ez miért ekkora probléma. Tessék: 

Az ijesztő részletek

A londoni kutatók öt olyan lejárt szavatosságú sminkterméket vizsgáltak meg, amelyeket brit beauty bloggerek küldték nekik. Miután mintát vettek ezekről, a következő kórokozókat sikerült kimutatni:

Enterococcus faecalis/feacium:  Az Enterococcus faecalis és az Enterococcus faecium megtalálható a legtöbb állat és az ember bélrendszerében a normális flóra tagjaként. Elsődleges kórokozóként húgyúti fertőzésekben a legnagyobb jelentőségű.

Enterobacter nemzetség: Sokan közülük patogének, leggyakrabban húgyúti és légzőszervi fertőzéseket okoznak, és főként a legyengült immunrendszerű emberekre jelentenek veszélyt.

Eubacterium nemzetség: A szájüregben, bélben, hüvelyben előforduló baktériumok. Egy fajokat összefüggésbe hoztak a bakteriális vaginózissal.

Aeromonas baktériumok: Gyomor- és bélhurutot, és sebfertőzést okozhatnak.

Propionibacterium sp.: A bőrön, a verejték- és faggyúmirigyek környékén élnek, jelenlétük általában nem okoz problémát, de azért kapcsolatba hozták már őket az aknéval és egyéb bőrproblémákkal. 

Staphlyococcus epidermidis: Része a normális baktériumflóránknak, de legyengült immunrendszerű embereknél fertőzés alakulhat ki, és főleg katéterrel vagy hasonló eszközökkel rendelkező betegekre jelent veszélyt. 

De pontosan milyen termékeket vizsgáltak?

  • Egy pirosítót, aminek 9 hónappal korábban járt le a szavatossága. Ezen volt Enterococcus faecalis/faecium, Staphylococcus epidermidis és Eubacterium.
  • Egy szájfényt is, amit 2016 augusztusáig elvileg nyugodtan használhatott volna tulajdonosa. Ezen volt:  Enterococcus faecalis/faecium, Staphylococcus Epidermidis és Aeromanas.
  • Egy alapozót, amit 4 hónappal korábban kellett volna kidobni. Ezen volt Enterococcus faecalis/faecium, Staphylococcus epidermidis és Propionibacterium avidum. 
  • Egy 35 hónapos rúzst, amitől 10 hónapja meg kellett volna szabadulni. Ezen volt Enterococcus faecium/faecalis.
  • Egy 10 hónapos szempillaspirált, amin lejáratként egy 4 hónappal korábbi időpont szerepelt. Ezen volt Enterobacter és Eubacterium is.

Ami a mennyiséget illeti, a legtöbb kórokozót a pirosítón találták, a második helyen a szempillaspirált végzett, ezt a szájfény, az alapozó követte, és a sort rúzs zárta. 

Végkövetkeztetés

Egy jó megoldás lehet, ha először csak kis kiszerelésű sminkcuccot veszünk vagy valahonnan kerítünk mintát, így akkor sincs baj, ha nem tetszik, nem vész kárba sok pénz, és ha beválik, akkor pedig gyorsan elfogy.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy infografika, amit segíthet abban, hogy milyen piperecucctól mikor kell érzékeny búcsút vennie. Itt pedig annak olvashat utána, hogy mit kell tennie, ha nem érdeklik a veszélyek, és mindenképpen meg akarja menteni a kozmetikumait.

Íme, eddig bírják nesszeszerének lakói.
Íme, eddig bírják nesszeszerének lakói.Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra