#ÉLETEM

10 láthatató jele annak, hogy depressziós a gyerek

2016. május 10., kedd 16:31

A depresszió lassan egy teljesen hétköznapi jelző lett arra, ha az ember aktuálisan nem érzi jól magát. Boldog-boldogtalan mondja el napjában akár többször is, hogy ő mennyire depressziós a munka/időjárás/párkapcsolat miatt. Közben pedig nagyon fontos lenne, hogy észrevegyük az igazi depresszió jeleit magunkban vagy családtagjainknál, és ne elbagatelizáljuk azt, ha már esetleg tényleg kialakult.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, hiszen a hangulatingadozás, a nagymértékű súlyváltozás vagy a napi szokások teljes megváltozása csak egy apró jelzés, amire szülőként oda kell figyelnünk. Ráadásul a tiniknél sem mindig értelmezhetőek könnyen a szorongásos és depressziós jelek, hiszen pubertáskorban a hangulatváltozások például teljesen hétköznapi dolognak számítanak. Mégis lehetnek olyan jelei ezeknek a hangulatváltozásnak, amik sokkal extrémebbek a korábbiaknál, ezeket pedig már nem árt időben felfedezni.

shutterstock 284289272

Dr. Aaron Krasner pszichológus a PsyBlognak úgy nyilatkozott, hogy a mentális problémákkal küzdő gyerekek 20%-ánál ismerik fel körülbelül a betegséget, így csupán ők kapják meg a szükséges orvosi segítséget. 

Íme tíz jel, amire a pszichológus szerint szülőként nem árt figyelni:

1. Önbántalmazás vagy önpusztító szokások felvétele

2. A fizikum teljes átalakulásának külső és belső jelei

3. Gyakori dühkitörések

4. Merőben új baráti társaság

5. Súlygyarapodás/súlycsökkenés

6. Elhanyagolt higénia

7. Küzdelem a problémákkal és a mindennapos dolgokkal 

8. Alkohol és/vagy drogproblémák megjelenése

9. Károkozás önmagában vagy másban

10. Szűnni nem akaró rémálmok

Ugyanígy, a kiugróan nagy változás az iskolai teljesítményben vagy a mindennapi megszokásokban szintén intő jel lehet. “A fiatalok mentális problémáinak családi viszály az eredménye, és nem elhanyagolható, hogy ilyenkor az egész család involválódik, és közösen kell megtalálni a kifele vezető utat” – véli Dr. Aaron Krasner. Ezért aztán kiváltképp kamasz korban (amikor a legnehezebb) javasolt nyitva tartani a kommunikáció csatornáit, amennyiben van olyan a családban, aki jeleit mutatja a fenti problémák nagy részének. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta