#ÉLETEM

Ezért fáj a feje, ha menstruál

2016. május 9., hétfő 10:30

Ha a menstruációja első napján elkezd fájni a feje, az bizony több mint egy fejfájás: menstruációs migrénről van szó. Hogy mi okozza? Röviden: a Huffington Post szerint a hormonok. Ugyanis az ösztrogénnek, ami az agynak pont azokat a részeit aktiválja, amelyek a fájdalom észleléséért felelnek, a menzeszt megelőző napokban csökken a szintje.

Tízből négy nő tapasztal migrént élete során, ennek pedig több mint fele állítja azt, hogy a fejfájás és a menstruáció kéz a kézben járnak. Kutatások szerint a vérzést megelőző öt napban 25 százalékkal nő a migrén kialakulásának kockázata, ez menzeszt előtti két napban 71 százalékra ugrik, és a menstruáció első és harmadik napja között tetőzik. Dr. Rashmi Halker szerint több módja is van a fejfájás megelőzésének attól függően, hogy milyen típusú menstruációs migrénünk van.

Az első lépésként vezessen naplót arról, hogy  mikor jön meg és mikor kezdődik a migrén. Ha kiszámítható a ciklusa, akkor az orvos fel tud írni olyan gyógyszereket, amikkel megelőzhető a fájdalom. Ha nincs egyértelmű kapcsolat, a jegyzetek akkor is beszédesek, és ekkor is szakemberrel kell utánajárni annak, hogyan védhető ki a fejfájás. Akármelyik eset is áll fenn, a tanulság az, hogy mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta