Ezért fáj a feje, ha menstruál

Ha a menstruációja első napján elkezd fájni a feje, az bizony több mint egy fejfájás: menstruációs migrénről van szó. Hogy mi okozza? Röviden: a Huffington Post szerint a hormonok. Ugyanis az ösztrogénnek, ami az agynak pont azokat a részeit aktiválja, amelyek a fájdalom észleléséért felelnek, a menzeszt megelőző napokban csökken a szintje.

Tízből négy nő tapasztal migrént élete során, ennek pedig több mint fele állítja azt, hogy a fejfájás és a menstruáció kéz a kézben járnak. Kutatások szerint a vérzést megelőző öt napban 25 százalékkal nő a migrén kialakulásának kockázata, ez menzeszt előtti két napban 71 százalékra ugrik, és a menstruáció első és harmadik napja között tetőzik. Dr. Rashmi Halker szerint több módja is van a fejfájás megelőzésének attól függően, hogy milyen típusú menstruációs migrénünk van.

GettyImages-78948984
Popperfoto / Europress / Getty

Az első lépésként vezessen naplót arról, hogy  mikor jön meg és mikor kezdődik a migrén. Ha kiszámítható a ciklusa, akkor az orvos fel tud írni olyan gyógyszereket, amikkel megelőzhető a fájdalom. Ha nincs egyértelmű kapcsolat, a jegyzetek akkor is beszédesek, és ekkor is szakemberrel kell utánajárni annak, hogyan védhető ki a fejfájás. Akármelyik eset is áll fenn, a tanulság az, hogy mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek