A nagy hintőpor-balhé: ha biztosra akar menni, hanyagolja az intimtermékeket

A napokban a Johnson & Johnson második perét veszítette el a rákkeltőgyanús hintőpor miatt. Gloria Ristesund 35 évig használta a cég termékét, mielőtt 2011-ben petefészekrákot állapítottak volna meg nála. Ugyan nincs egységes álláspont arról, hogy a hintőpor rákkeltő lenne, a nő ügyvédjeinek érvelése szerint a J&J tudott azokról a kutatási eredményekről, amelyek szerint igenis karcinogén.

Ezt mondják ők

A bűnösnek a hintőpor egyik fő összetevőjét, a talkot kiáltották ki. A cég oldalán azonnal szembejön velünk egy cikk arról, hogy mennyire biztonságos a hintőpor használata. 

  1. Az 1970-es évektől a hintőpor nem tartalmazhat azbesztet, és a J&J a termékeihez csak a legjobb minőségű, az előírásoknak tökéletesen megfelelő talkot használják.
  2. Az amerikai járványügyi hivatal (Centers for Disease Control and Prevention) szerint nem növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát a talkum. 
  3. Két olyan tanulmány is van, amelynek készítői hosszabb időtartamon keresztül követték figyelemmel a vizsgálatban résztvevő nőket, és egyik sem talált összefüggést a hintőpor és a petefészekrák kialakulása között. Az egyik tanulmányt 2009-ben publikálták a
    Harvard Közegészségügyi Intézet (Harvard School of Public Health) munkatársai, a másik pedig 2014-es, és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health)
    szakemberei jegyzik.
  4. 2015-ben egy független, kozmetikai termékekkel foglalkozó szervezet (Cosmetic Ingredient Review) is megállapította, hogy a hintőpor nem jelent veszélyt, ha megfelelően alkalmazzák.

A talk egyébként az Európai Uniótól kezdve Kanadán át Izraelig számos országban engedélyezett összetevője különböző higiéniai és kozmetikai termékeknek.

shutterstock 382675672

Talk, talkum, zsírkő

Szilikátok ásványosztály réteg- vagy filloszilikátok alosztályába, a pirofillit-talk önálló ásványcsoport tagja.Ritkán kristályos, leggyakrabban tömött, lemezes halmazok, csillámszerű megjelenéssel, ezért a csillámszerű filoszilikátok és rokon szerkezetű rétegekkel főcsoportba is sorolják.

Kozmetikai és gyógyszerkészítményekben töltőanyagként (E553b); szigetelő kerámiákban; textil- és gumigyártásban adalékanyagként; festékgyártásban (például szabókréta); növényvédő-szerekben vivőanyagkén használják. Az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként, töltőanyagként, valamint egyes bevonatok készítése során alkalmazzák. Számos élelmiszerben, elsősorban a szárított ételekben fordulhat elő.

Forrás: Wikipédia 

És mi az igazság?

Pro?

Ahogyan a fenti felsorolás mutatja, rengeteg kutatás készült a témában, csak nem mindenki jutott ugyanarra a következtetésre. Az ellenzők szerint a hintőpor finom részecskéi bejutnak a szervezetbe, ott irritációt, gyulladást okoznak, és ennek hosszú távon komoly következményei lehetnek. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) szerint az intim területeken használt hintőpor lehet, hogy rákos megbetegedéshez vezet - írja a Reuters.

"Tudjuk, hogy a gyulladás megnöveli a rákos betegségek kockázatát, és azt is, hogy a hintőpor gyulladást okozhat" - nyilatkozta a Washingtoni Egyetem munkatársa, Dr. Adetunji Toriola. Először egyébként a Harvard Egyetem egyik kutatója, dr. Daniel Cramer vetette fel, hogy a talk esetleg megnöveli a petefészekrák kialakulásának rizikóját. Azóta számos tanulmányt készített a témában, és állítása szerint az ilyen termékek 30%-kal növelik meg az ilyen típusú daganatos megbetegedések valószínűségét.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia pedig már az 1960-as években arról írt, hogy a kedves szülők ne nagyon hintőporozzák a babákat, mert belélegezhetik a finom port. Az igazsághoz viszont hozzátartozik az, amit már írtunk feljebb is, hogy az 1970-es évekig a talkot tartalmazó termékekben azbeszt is lehetett, ez az anyag pedig bizonyítottan rákkeltő. 

Kontra?

A BBC szerint valóban sok tanulmány készült, amiben azt állítják, hogy a talk rákkeltő, de egy részük nem igazán megbízható, hiszen arról, hogy mennyi hintőport használtak a vizsgálati alanyok önbevallásos módszer alapján tájékozódtak. Meg persze azt sem bizonyították be, hogy a fogamzásgátló eszközökben található talk rákot okoz, pedig azokról is juthat a szervezetbe az anyagból. És úgy tűnik, hogy nincs dózisfüggő reakció sem. Hogy ez mit jelent? A BBC a dohányzást hozza fel példaként, vagyis minél többet cigarettázik valaki, annál magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

shutterstock 384551311

Persze ott vannak azok a tanulmányok is, amikre a J&J hivatkozott. És mikor kerül pont az ügy végére? A Reuters szerint randomizált kísérletekre lenne szükség, de ennek etikai akadályai vannak, hiszen ez azt jelenti, hogy a vizsgálatban résztvevő nőknek rendszeresen használniuk kellene a gyanús terméket, miközben a kutatók nyomon követik, hogy kialakul-e náluk a betegség vagy sem.

A petefészekrák hajlamosító tényezői 

A petefészekrák okait ma még nem ismerjük, bár a kockázati tényezőkről egyre többet tudunk. Hajlamosító tényezők lehetnek:

  • BRCA1 és BRCA2 génmutációkat eredetileg emlőrákkal kapcsolatban mutatták ki. Mára már bizonyos, hogy az említett dominánsan örökíthető génmutációk a petefészekrák kockázatát is jelentősen megnövelik. Az összes petefészekrák körülbelül 9%-ában mutatható ki az említett mutációk valamelyike. Az összes génhordozó mintegy 40-50%-ánál alakul ki petefészekrák 70 éves korukig. Ezzel szemben a teljes populáció kockázata csupán 1,7%.
  • Életkor: A legtöbb eset a változókort követően alakul ki. A petefészekrákok mintegy felét 63 éves kor felett diagnosztizálják.
  • Szülészeti kórelőzmény: Azoknál a nőknél nagyobb a kockázat, akiknek az első havivérzése 12 éves kor előtt jelentkezett, az utolsó pedig 50 éves kor felett, nincs gyermekük, vagy első gyermeküket 30 éves kor után szülték. Úgy tűnik tehát, hogy a petefészekrák kockázata arányosan nő az élet során bekövetkezett ovulációk számával.
  • Családi kórelőzmény: Azoknál gyakoribb, akiknek első fokú rokonságában fordult elő petefészekrák, emlőrák, bélrák vagy prosztatarák.
  • Fogamzásgátlás: A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a tüszőérést és az ovulációt, így kivédik a petefészek mirigyrákjainak körülbelül 50%-át.

Forrás: HáziPatika

Akkor mit használjak?

Természetesen lehet kapni talkummentes intim hintőporokat, de nem biztos, hogy egyáltalán szükségünk van ilyen termékekre, főleg, ha illatanyagok is vannak benne. „Ha egy nő egészséges, megfelelően tisztálkodik és rendszeresen cseréli a fehérneműjét, akkor nincs szükség arra, hogy ilyen dezodorokat használjon. Ráadásul az illatanyagok fertőzéshez vezethetnek, vagy el is fedhetnek egy kialakult betegséget” - nyilatkozta dr. Sovra Whitcroft, a Surrey Park Klinika nőgyógyásza.

És igazából intim mosakodószerek sem kellenek, persze ha akarja, akkor használhatja ezeket, de csak módjával.  "Egy héten egyszer-kétszer bőven elég intim mosakodószereket használni, és ilyenkor is ügyeljen arra, hogy a hüvelybe azért ne kerüljön belőle, mivel ez is tönkreteheti a hüvelyflórát. Ha viszont valamilyen fertőzéssel küzd, azt semmiképp se intim mosakodóval próbálja rendbe hozni, hanem menjen orvoshoz, és használja az általa felírt (többnyire vényköteles) gyógyszereket. Egy ilyen kezelés után persze ajánlott a normál hüvelyflóra visszaállítása, melyre viszont már recept nélkül kapható készítményeket is használhat" - mondta dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose szülész-nőgyógyásza.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek