#ÉLETEM

Ezért kell pisilnie, ha folyó víz hangját hallja

2016. május 1., vasárnap 10:43

A SciShow egyik új videójának címére azért kaptunk fel a fejünket, mert mindig is kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a válasz a benne megfogalmazott kérdésre. Biztosan ön számára sem ismeretlen a jelenség, hogy a csobogó víz hangjára azonnal ingerenciája támad. De miért van ez így? A hajtás után kiderül! 

A videó elég autentikusan indul, rögtön láthatunk pár fotót egy csapról, egy vízesésről és az esőről is – ezek ugyanis a leggyakoribb kiváltó okai annak, hogy valakinek hirtelen vizelni támad ingere. A kisfilm szerint pszichológusok és urológusok arra jutottak, hogy a Pavlovtól ismerős feltételes reflex áll a dolog mögött: a folyó víz ugyanis pont ugyanolyan hangot ad ki, mint a vizelés, a kettőt pedig egy idő után összekötjük és jön az inger, mint a csengő hatására kiváltott nyálcsorgás a kutyáknál. Ha ez nem elég, vannak olyanok, akiknél már egy vízesésről készült fotó is hasonló reakciókat vált ki.

Persze ez csak egy feltételezés, és további, részletekbe menő kutatásra lenne szükség, de a   jelenséget már régóta használja a tudomány, például a szégyenlős hólyag szindrómában (paruresis) szenvedőknél, akik nem tudnak úgy pisilni, ha van körülöttük valaki, valamint a prosztataproblémákkal küzdő betegeknél.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta