Használja ki az előszezont, menjen az őrület előtt nyaralni!

Sokan megszokásból akkor is csak nyáron kelnek útra, ha amúgy bármikor megtehetnék. Persze ez most nem a családosoknak szól, hiszen nem fogja csak azért kivenni a gyereket a suliból, hogy ne főszezonban nyaraljanak. De ha önt nem kötik az iskolaszünet dátumai, miért nem megy nyaralni májusban vagy június elején?

Belföldön: Balatontól Szegedig

Ha csak megszokásból megy nyaralni nyár közepén a tóhoz, na meg azért, mert azt gondolja, szezonon kívül semmit nem talál nyitva, gondolja újra! Rengeteg programmal és teljes gőzzel üzemelő éttermekkel várja a Balaton a turistákat már májusban is.

Oké, hogy tavasszal strandolni nem lehet, viszont átborozhatunk egy komplett délutánt egy ilyen helyen tömeg nélkül (a kép a paloznaki Homola Borteraszt ábrázolja)
Oké, hogy tavasszal strandolni nem lehet, viszont átborozhatunk egy komplett délutánt egy ilyen helyen tömeg nélkül (a kép a paloznaki Homola Borteraszt ábrázolja)Bagi Péter / Homola Pincészet/Facebook

A tavaszi Nyitott Balaton rendezvénysorozat például pont május 1. és 16. között esedékes. Április 30-án Balatongyörökön Palacsintafesztivál lesz, május 13-án pedig lampionos strandpartit tartanak ugyanitt. Ezen a napon kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál is. Május 16-ig tartanak a programok a Kisfaludy Színpadon, az Anna Grand Hotel Dísztermében, a Vitorlás téren, a Tagore sétányon és a Kisfaludy Galériában. Sok más remek programból válogathatnak a rendezvénysorozat honlapján.

Vegye fel a lendületet az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resorttal!

Tavaszi akciójuk keretében április – májusban 1 éjszakát ajándékba kapnak, ha minimum 4 éjre foglalnak, ingyenes témahetek közül is választhatnak és még hévízi meglepést is tartogatnak a családoknak! Lesz Bori babatorna, Gyerekúszó tábor, Madaras hét és Tesz-vesz muzsika is! Ne várjanak a nyári szünetig! (X)

A tó legjobb éttermeiről (a déli- és az északi-parton egyaránt) itt írtunk, a remek kirándulási lehetőségekről itt, a legszebb falvakról pedig itt.

A szegedi Városháza előtti park tavasszal
A szegedi Városháza előtti park tavasszalSándorház / Indafotó

Várost nézni is sokkal jobb tavasszal, mint kánikulában. Például mikor járt utoljára Szegeden? Ha már idejét sem tudja, érdemes eljönni ide, rengeteg az újdonság. A megújult dómot például feltétlen látogassa meg, és mássza meg a toronyba vezető 287 lépcsőfokot, hogy Szeged 360 fokos panorámájában gyönyörködhessen. Felfelé menet emeletenként videós és interaktív anyagok segítségével Szeged régmúltjával és a dóm építéstörténetével is megismerkedhet. További újdonságok és programtippek Szegeden fesztiváltól vadasparkon át élményfürdőig itt.

Sárváron egész évben ezernyi vizes élmény várja

A csupa üveg és napfényes fürdőben csúszdák, élmény- és kalandmedencék várnak mindenkit. Míg a családi részen a pancsolásé a főszerep, a gyógyvizes medencék és a szauna-világ a pihenésre vágyó felnőttek birodalma. Április 29-től már a strandrész is teljes gőzzel üzemel, bár itt amúgy is időjárástól függetlenül, mindig tombol a nyár! (X)

Külföldön: Ciprustól Pugliáig

Választhat úti célt például időjárás szerintcsomó olyan Budapestről fapadossal elérhető célpont közül válogathat, ahol gyakorlatilag már most nyár van, Jó választás lehet például Ciprus vagy Málta. Az előbbi szigeten májusban kifejezetten pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ne szikrázó napsütést és kellemes tengert fogjunk ki, ráadásul ilyenkor még nem tolonganak akkora tömegek a gyönyörű pafoszi mozaikoknál mint a főszezonban. És ha romantikus utazásra készül a szerelmesek szigetére, szintén értékelni fogja, ha nem kell sokakkal osztoznia Aphrodité sziklájánál, vagy Agia Napa hófehér homokos tengerpartján.

Afrodité sziklája Cipruson
Afrodité sziklája CiprusonPáth Dániel / Travelo

Máltán a városnézés, kávézóteraszon napozás és kirándulás mellett több különleges programon is részt vehetünk. Ha sietnek, április 30-ig még elcsíphetik a tűzijáték fesztivált, melynek időtartama alatt több nagy, zenére megkomponált, látványos showban lehet részük. Május 6. és 8. között pedig a máltai nemzetközi gasztronómiai fesztivál esedékes, melynek Mdina ad otthont.

De a fapados légitársaságok jegyárait alakító algoritmusra is bízhatja a döntést: nyaraljon ott, ahová olcsó jegyet dob a gép. Az olaszországi Bariba például májusra nagyon barátságos jegyárakat találtunk, a WizzAirnél például május 18-i odaútra, és 25-i visszaútra 16 980 forintért válthat retúrjegyet. És hogy miért érdemes ide elrepülni?

A misztikus trullók
A misztikus trullókNorthfoto / Northfoto

Bari Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa. A folyton nyüzsgő kikötő, a tengerparti sétány és az ódon városfalak felfedezése közben a május végi szikrázó napsütés gondoskodik a nyaralóhangulatról. Bariból ráadásul Olaszország magyar turisták által kevésbé ismert, ám nagyon izgalmas tájának, Pugliának a központjába is eljuthatunk. A régióban Alberobellót, a misztikus trullók földjét feltétlenül látogassák meg! És nincs túl messze a minden elemében valahogy a számmisztikához kötődő vár, Castel del Monte, vagy a barlanglakásairól ismert világörökségi helyszín, Matera sem.

További tippjeink

Oszd meg másokkal is!
Mustra