Akár ideggyógyászati betegséget is okozhatnak a gócok

A gócok a szervezetben állandó gyulladást tarthatnak fenn, ez pedig bőrelváltozásokat, szemproblémákat, belgyógyászati vagy akár ideggyógyászati betegségeket is okozhat. Sokan nem is gondolják, hogy fog, mandula, epehólyag vagy éppen prosztata gyulladása gócként szerepelhet és állhat számos betegség hátterében - írja közleményében a Semmelweis Egyetem

Dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa elmondta, hogy  gócfertőzés lényege az, hogy a vérkeringésbe jutó baktériumok toxinjai sokszor egészen távoli szervekben okoznak gyulladást vagy egyéb lappangó, elhúzódó problémát, ráadásul már egy egészen enyhe fertőzés is aktiválhatja a lappangó gócot.

Idült mandulagyulladás

Talpon vagy tenyéren megjelenő hólyagok, pikkelysömör, foltos hajhullás, kiújuló érgyulladás – az idült mandulagyulladás képes akár ilyen betegségeket is előidézni. Ez a leggyakoribb fül-orr-gégészeti góc, ami ízületi-, szív és vesegyulladás hátterében is állhat. Okozhat továbbá idegi- vagy belgyógyászati rendellenességet, és szemproblémákat is. Amennyiben légzési vagy nyelési, netán alvási panasz is jelentkezik, valószínűbb, hogy előbb kerül fül-orr-gégészhez a beteg, a többi tünet azonban nem számít ennyire jellegzetesnek, így általában később derül ki, hogy mi a probléma forrása. Az idült mandulagyulladás évente többször is akut gyulladássá alakulhat, amely erős nyelési fájdalommal, lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással járhat- mondja dr. Krasznai Magda, aki arról is beszélt, hogy a betegségek súlyossága között nem feltétlenül van összefüggés, vagyis egy enyhe mandulagyulladás is aktiválhatja a gócot. "A baktériumok toxinjai a mandula eltávolítása után is jelen vannak a vérben, illetve a másodlagos tünetek gyógyulásához is hosszabb időre lehet szükség, de az is előfordulhat, hogy nem is szűnnek meg maradéktalanul" - figyelmeztet az orvos. 

shutterstock 117700915
Shutterstock

A mandula nem nő ki újra

"Több tévhit is él a mandulákkal kapcsolatban, ilyen például, hogy újra kinőhetnek. Ha megfelelően, maradéktalanul távolítják el a garatmandulát az nem nőhet ki újra, ha viszont ottmarad egy csonk, az növekedésnek indulhat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerv újra kifejlődik. Orrmandula kivétele után ez gyermekkorban gyakran előfordulhat, azt viszont tudnunk kell, hogy 10-12 éves kor körül az orrmandula spontán elsorvad az esetek többségében. Az sem igaz, hogy férfiaknál meddőséget okozhat a mandula eltávolítása – cáfolta a tévhiteket a fül-orr-gégész.

Indokolt esetben a góckutatás segít

Az idült melléküreg gyulladása is jelenthet gócot, ezek közül a leggyakoribb az arcüreg gyulladása, de az idült középfülgyulladás is gyakori. Emellett a fog, a féregnyúlvány, az epehólyag és a prosztata is gócként szerepelhet. Ha a kezelő orvos indokoltnak tartja, érdemes góckutatást végeztetni, amely többnyire fogászati szűrésre, fogászati panoráma röntgenre, fül-orr-gégészeti vizsgálatra, orr-melléküreg röntgenre, mellkas röntgenre, hasi ultrahangra és nőgyógyászati szűrésre terjed ki.

tk3s mon068156
Monkey Business Images / Northfoto
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek