Repülő nélkül is nyaralhat zseniális helyeken

Idén külföldön nyaralna, de nem akar repülővel menni, a buszos társasutazástól viszont a hideg rázza? Kézenfekvő, hogy autóval vágjon neki a világnak! Ahhoz sincs kedve?Mutatjuk a lehetőségeket.

Menjen nyaralni autóval...

Ha magát a vezetés élményét is kedveli, válasszon olyan célpontot, ahol az út is látnivaló számba megy. Mit szólna mondjuk egy 360 kilométeres, fantasztikus Provence-i útvonalhoz? Ez a meseszép körút a pápák egykori székhelyéről Avignonból indul, érinti Isle-sur-la-Sorgue-t, Roussillont, Moustiers-Ste-Marie-t, majd Les Baux-de-Provence-on át tér vissza Avignonba.

Levendulamező, Provence, Franciaország
Levendulamező, Provence, FranciaországPiero Maria Bianchi / Europress / Getty

Az útvonal termelői piacoktól, antik üzletektől, parfümériákról és hangulatos bisztróktól hemzsegő kisvárosokat éppúgy érint mint elképesztő levendulamezőkön, olíva ültetvényeken és szőlőskerteken át kanyargó csodás útszakaszokat. Tavasszal, nyáron és ősszel is érdemes a környékre ellátogatni, mindig más és más arcát mutatja a táj. Ha a virító levendulamezők látványára kíváncsi, június és augusztus között jöjjön, ha tarka levelekre és olívaszüretre vágyik, október-november környékén. További látványos autós útvonalakat itt talál.

Ha inkább a cél a fontos, és az autózás csak egy szükséges rossz, ne menjen ennyire messzire. A környező országok csodákat rejtenek, fedezze fel őket! Pár óra autózás után már a szlovén fővárosban, Ljubljanában kisvárosi hangulatban ismerkedhet a helyi ízekkel, vagy a Bledi-tó türkizkék vizén ringatózhat. Innen már nincs messze Toscana szlovén kistestvére sem, de a tengerparti nyaralásra vágyók is megtalálják a számításukat itt, és közben nem kellett vészesen sok időt a kocsiban tölteni.

Feld am See, Karintia, Ausztria
Feld am See, Karintia, AusztriaFranz Gerdl / Kaernten.at

Ausztria magyar határhoz közel eső tartományaiban is remek nyaralóhelyeket találunk. Hegyekben túrázna, szőlőben bringázna, várost is nézne, jókat enne, de egy kis kulturális program se jönne rosszul? Irány Stájerország, a nyári kínálatukról itt írtunk korábban. De barátságos vízparti nyaralás helyszíne lehet Karintia is – mi az aprócska Feld am Seet ajánljuk szeretettel. Családoknak pedig a Fertő-tó a legjobb választás, itt kis szintkülönbségű, biztonságos kerékpárutak, cuki falvak, vidámpark, kastélyok és várak várják őket.

Prémium kempingek csupán egy karnyújtásnyira

Nyaralt már teljesen felszerelt, konyhával és fürdőszobával ellátott, glamping sátorban? Szeretné nyaralását egy gyönyörűen kiépített prémium mobilházban tölteni? Horvátország, Olaszország és Szlovénia egyedülálló szépségű tengerpartjain számos prémium kemping várja kiváló szabadidős programokkal! További információért látogasson el a Vacansoleil oldalára! (X)

...vagy busszal...

De busszal is nekivághat az idei nyaralásnak, a választék óriási. És most nem a csoportos utakra gondolunk, hanem a magánszervezésre. A legtöbb közeli, klasszikus városnéző célpont elérhető Budapestről: Bécsbe, Ljubljanába, Prágába, Krakkóba, Münchenbe, de még akár Berlinbe is elbuszozhat. Annak pedig különösen jó dolga van, aki Olaszországba vágyik: Milánó, Verona, Velence, Bologna és Firenze is elérhető. Ami igazán meglepő, hogy akinek bármilyen okból nem opció a repülés, még akár Brüsszelbe, Párizsba, Amszterdamba vagy akár Londonba is elmehetnek busszal. Fontos tudni, hogy az út gyötrelmesen hosszú, és a buszjegy általában jóval drágább, mint egy fapados repjegy. Mindenesetre létezik ilyen alternatíva.

Firenze, Olaszország
Firenze, OlaszországSpectrum Colour Library / Northfoto

A városnéző célpontok mellett hatalmas a kínálat népszerű nyaralóhelyekből is. Bulgáriába (Burgasz, Neszebár), Görögországba (többek között Paralia, Sarti), Horvátországba (pl. Opatija, Pula, Rovinj, Porec, Zadar, Trogir, Split, Dubrovnik), Montenegróba (pl. Kotor, Budva) és Olaszországba (pl. Bibione, Lido di Jesolo, Ravenna, Rimini, Cattolica) is indít nyaralóbuszokat az Eurolines.

Árak és további részletek korábbi cikkünkben.

...vagy vonattal!

Végezetül a kedvencünk: a vonatot és a helyi tömegközlekedést kombinálva olyan festői helyekre is eljuthatunk, mint az osztrák Hallstatt (Salzburgból) vagy a német Neuschwanstein kastély (Münchenből). Persze nem csak Ausztriáig vagy Németországig utazhatunk vasúton: Lengyelországba (pl. Varsó, Krakkó), Csehországba (pl. Prága), de még Svájcba (Zürich) is van Budapestről vonat.

Neuschwanstein kastély, Németország
Neuschwanstein kastély, NémetországdasWerk Michael Mitrenga und Maike Zimmermann GbR / Europress / Getty

Hozzánk hasonlóan olaszbolondoknak jó hír, hogy a MÁV-Start oldala tele van olasz ajánlatokkal. Többek között Velence, Róma, Firenze, Milánó, Bologna, Verona is elérhető, és általában olyan konstrukcióban, hogy Bécsig Railjettel utazhatunk, onnan pedig éjszakai vonatokkal. Tapasztalatból mondjuk, minél hosszabb a táv, annál kevésbé érdemes sajnálni a pénzt a hálókocsira.

Oszd meg másokkal is!
Mustra