Legalább egy évig kell tartania a diétáját, hogy hatásos legyen

A türelem rózsát terem mondás a diétára is igaz, a Daily Mail szerint legalábbis egy évnyi kitartás kell ahhoz, hogy fogyás tényleg tartós legyen, vagyis a pár napos diétákkal átmeneti sikert elérhet ugyan, de hosszú távon nem marad meg a hatásuk. 

A diéta néhányszor várt hatás ellentétét éri el, ugyanis a szervezet hamar visszaépíti a ledolgozott kalóriákat. Dán kutatók most azt állítják, hogy ki lehet játszani a szervezet alapvető túlélési ösztönéből fakadó tápanyag raktározását, csak éppen kell hozzá egy kis idő, hogy a diéta végeztével se érezze magát folyamatosan éhesnek. 

shutterstock 209306980
Shutterstock

A Koppenhágai Egyetem kutatásban 20 túlsúlyos embernek 8 héten keresztül levesekből és különböző tápláló turmixokból összeállított diétát kellett tartani, ettől átlagosan 12 kilót fogytak. A feladat az volt, hogy 44 hétig megtartsák ezt a súlyt. A kutatók közben arra jöttek rá, hogy három molekula befolyásolja, hogy az emberek éhséggel összefüggő közérzetét és hogy mennyit esznek. Egy étkezés után a GLP-1 és PYY hormonoktól elmúlik az éhségérzet, de a ghrelin nevű éhségérzetet kiváltó hormon azonnal akcióba lendül, mikor a bevitt táplálék emésztése megtörtént és a tápanyagok a véráramba kerülnek.

A túlsúlyos emberek szervezetében ezek az anyagok úgy termelődnek, hogy tovább érzik magukat éhesnek az emberek és nehezebb visszafogni az étkezést vagy a nassolást. Viszont egy évnyi koplalás és diéta után ez a természetes egyensúly felborul, a szervezet pedig könnyebben küzd az éhségérzettel és az éhségért felelős hormonok termelése is megváltozik, vagyis ha egy évig kibírja a diétát, utána sokkal egyszerűbben meg tud szabadulni a falási rohamoktól és az állandó éhségérzettől. 

 "Nagyon nehéz az éhségérzet ellen harcolni. Olyan, mintha drog ellen harcolna az ember, ami még 50 évvel ezelőtt működhetett is, de mára annyi élelmiszer van körülöttünk, hogy egyfolytában ehetnénk. Mi viszont bebizonyítottuk, nem szabad feladni, és ha egy évig nem kúsznak vissza a leadott kilók, akkor a szervezet átáll, és utána minden könnyebb lesz" - mondta a kutatás vezetője, Signe Sorensen Torekov.

Oszd meg másokkal is!
Mustra