#ÉLETEM

Legalább egy évig kell tartania a diétáját, hogy hatásos legyen

2016. április 17., vasárnap 10:16

A türelem rózsát terem mondás a diétára is igaz, a Daily Mail szerint legalábbis egy évnyi kitartás kell ahhoz, hogy fogyás tényleg tartós legyen, vagyis a pár napos diétákkal átmeneti sikert elérhet ugyan, de hosszú távon nem marad meg a hatásuk. 

A diéta néhányszor várt hatás ellentétét éri el, ugyanis a szervezet hamar visszaépíti a ledolgozott kalóriákat. Dán kutatók most azt állítják, hogy ki lehet játszani a szervezet alapvető túlélési ösztönéből fakadó tápanyag raktározását, csak éppen kell hozzá egy kis idő, hogy a diéta végeztével se érezze magát folyamatosan éhesnek. 

A Koppenhágai Egyetem kutatásban 20 túlsúlyos embernek 8 héten keresztül levesekből és különböző tápláló turmixokból összeállított diétát kellett tartani, ettől átlagosan 12 kilót fogytak. A feladat az volt, hogy 44 hétig megtartsák ezt a súlyt. A kutatók közben arra jöttek rá, hogy három molekula befolyásolja, hogy az emberek éhséggel összefüggő közérzetét és hogy mennyit esznek. Egy étkezés után a GLP-1 és PYY hormonoktól elmúlik az éhségérzet, de a ghrelin nevű éhségérzetet kiváltó hormon azonnal akcióba lendül, mikor a bevitt táplálék emésztése megtörtént és a tápanyagok a véráramba kerülnek.

A túlsúlyos emberek szervezetében ezek az anyagok úgy termelődnek, hogy tovább érzik magukat éhesnek az emberek és nehezebb visszafogni az étkezést vagy a nassolást. Viszont egy évnyi koplalás és diéta után ez a természetes egyensúly felborul, a szervezet pedig könnyebben küzd az éhségérzettel és az éhségért felelős hormonok termelése is megváltozik, vagyis ha egy évig kibírja a diétát, utána sokkal egyszerűbben meg tud szabadulni a falási rohamoktól és az állandó éhségérzettől. 

 "Nagyon nehéz az éhségérzet ellen harcolni. Olyan, mintha drog ellen harcolna az ember, ami még 50 évvel ezelőtt működhetett is, de mára annyi élelmiszer van körülöttünk, hogy egyfolytában ehetnénk. Mi viszont bebizonyítottuk, nem szabad feladni, és ha egy évig nem kúsznak vissza a leadott kilók, akkor a szervezet átáll, és utána minden könnyebb lesz" - mondta a kutatás vezetője, Signe Sorensen Torekov.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta