Közel 30 évet kellett várni az új táplálkozási ajánlásra

Okostányér – ezt a nevet kapta az új táplálkozási ajánlás, amit 30 évvel az előző után, a legfrissebb tudományos eredményeket felhasználva készített el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Az útmutatóból kiderül, miből és mennyi kell a kiegyensúlyozott mindennapi táplálkozáshoz. 

A háromoldalas útmutató főleg azoknak lehet nagy segítség, akik bár szeretnének egészségesen táplálkozni, nincs meg hozzá a kellő ismeretük. Az anyag (ami az 1987-es Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel) egy tányért idéző kördiagramon ábrázolja a felnőtt lakosság számára ajánlott étkezés összetételét.

Miben új?

Az Okostányér az eddig megszokott tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás. Ez azért is jó, mert sokkal közérthetőbb, ha a zsír, szénhidrát, fehérje megnevezés helyett azt írják, hogy hús, tej, kenyér vagy zöldség-gyümölcs az ajánlott. Indokolt és szintén "feldolgozhatóbb" módosítás a kördiagram használata, ami mérföldekkel jobb, mint az eddigi piramis alakú megközelítés. Az útmutatóban találunk táplálkozási tippeket (például azt, hogy naponta együnk teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket), és bemutatják az egészséges adagméretet is.

okostanyer
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A hazai szokásokhoz igazodva legalább heti egyszeri alkalommal javasolják a hal fogyasztását, a belsőségét (például máj) viszont korlátozzák heti egyre. Természetesen a folyadékfogyasztás fontosságára is felhívják a figyelmet – erről egyébként mi sem győzzük elégszer írni. Ha kíváncsi az anyagra, kattintson ide vagy a fenti képre!

Oszd meg másokkal is!
Mustra