#ÉLETEM

Ennyi baktériummal találkozhat az edzőteremben

2016. április 13., szerda 20:53

A FitRated egy laboratóriummal összefogva utánajárt annak, mégis mennyi kórokozóval lehet találkozni egy átlagos edzés alatt. Elöljáróban annyit, hogy a futógép és a súlyok megfogása mind egy csomó nem várt ismeretséget rejt magában. 

A felmérést végzők 27 eszközt vizsgáltak meg 3 edzőteremben, és megnézték, milyen típusú kórokozók tenyésznek a szobabicikliken, a futógépeken és a kézi súlyzókon.

  • A legszennyezettebbnek a biciklik és a futógépek bizonyultak, előbbin átlagosan 1 333 432, utóbbin pedig 1 333 418 telepképző egység található milliliterenként (CFU). A CFU, vagyis CFU/ml a baktériumszuszpenzióban található baktériumok számát (colony forming unit) jellemző érték, azaz a baktériumok „koncentrációja”, és azt mutatja meg, hogy 1 ml oldatban hány élő, kolóniaképzésre alkalmas baktériumsejt van.
  • A súlyzók sem sokkal maradtak le az első és a második helyezett mögött. Náluk ez az érték 1 158 381.
  •  Az eszközökön kórokozók 70 százaléka bizony veszélyes lehet az emberre.
  • Mindhárom típusú eszközön megtalálták a Gramm-pozitív baktériumokat, amelyek bőrfertőzést, valamint tüdőgyulladást is okozhatnak többek közt, és Gramm-negatív pálcák is felbukkantak a vizsgálatok során, melyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, és gyulladásokat okozhatnak.
  •  A kutatók valamint olyan kórokozókat is találtak, melyek szem-, fül-, és torokgyulladást okozha
A képre kattintva megnézheti a teljes grafikont!
A képre kattintva megnézheti a teljes grafikont!
Fotó: FitRated

 Ezek a számok így lehet, hogy nem mondanak semmit, de a csapat utánajárt, hogy az edzőtermi eszközök mennyivel szennyezettebbek mint más használati tárgyak, íme a lista:

  • Egy átlagos biciklin 39-szer több baktérium található mint egy iskolai menza tálcáján. 
  • Egy futópadon 74-szer több baktérium található mint egy csaptelepén.
  • Egy súlyzókészleten 362-szer több baktérium található, mint egy vécéülőkén

Chelsea Freeburn, a FitRated csapatának tagja szerint, ha edzés előtt és után nem törlik át a gépeket és eszközöket, akkor az olyan, mintha az ember sokáig és sokszor fogna kezet egy csomó izzadó emberrel. A megoldás az eszközök letisztítása, törülköző használata és a szabályok betartása lenne, de mint tudjuk, nem mindenki nőtt fel a termekben erre a feladatra.

Ha nem riasztottuk nagyon el, itt pedig elolvashatja, mire figyeljen az öltözőben, és hogy kerülje el, hogy a ruhája is baktériumtenyészet legyen

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta