#ÉLETEM

Érdemes kerülni az egytálételeket

2016. április 9., szombat 21:09

Az egytálételek mellett több érv is szól: jól mutatnak Instagramon és könnyebb utánuk mosogatni is. Gondolta volna viszont, hogy egészségtelenebb az, ha "ömlesztve" eszi a kaját, mint ha elosztva fogyasztaná ugyanazt? A kapcsolódó kutatásra a Women's Health hívta fel a figyelmet.

A vizsgálat eredményeit az Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tették közzé, ebből pedig kiderül, hogy a kutatók arra jutottak: ha egy tálból eszünk meg mindent, akkor egyrészt gyorsabban tesszük, másrészt többet is eszünk annál, minta külön tányérról kellene összeválogatni az ételt. A kísérletben 20 és 30 év közötti nők vettek részt, akik bibimbapot ettek néhány napon át. 

Mi az a bibimbap?

A bibimbap változatos és tápláló koreai étel, mely rizsből, frissen elkészített zöldségekből és húsból áll. Szó szerinti jelentése „kevert rizs”, mivel a rizst keverik össze különféle hozzávalókkal.

Az első napon hagyományos módon, vagyis egyetlen tányérban tálalták az ételt, a követőzőn azonban külön szedték a húst, a rizst, a szószt és a zöldségeket. Bár összességében a két menü teljesen ugyanaz volt, a nők átlagosan 100 kalóriával többet ettek, és ennek ellenére nem jelezték, hogy jobban eltelítődtek volna. A beszámolóból az is kiderül, hogy percenként hat grammnyival többet ettek először.

Kérdőjelek

Bár a minta meglehetősen kicsi volt (29-en vettek részt a tesztcsoportban), a szerzők azt a tanulságot vonták le, hogy ha nem együtt tálaljuk a köreteket és a feltétet, az megakadályozhatja a túlevést anélkül, hogy végül éhesnek éreznénk magunkat. És bár lehet, hogy így lassabban végez majd, de legalább lesz ideje a szervezetének elküldeni a "tele vagyok" jelzést az agyának. 

Akkor is van remény, ha nem tud leszokni az egytálételekről (vagy éppen a burrito a kedvenc kajája), elég ha beköti a szemét, akkor ugyanis kevesebbet eszik majd. Megoldás lehet, ha sötétben eszik, de ha ez sem segít, akkor is van még pár tippünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta