És ön küldött már jelnyelvvé alakított videóüzenetet?

Míg pár éve a digitális üzenetküldés kizárólag az SMS-t jelentette, a szolgáltatások köre azóta exponenciálisan bővült: a Skype-nak, Facebook Messengernek és Snapchatnek köszönhetően az sem ritka, hogy valaki a telefonálás helyett videó formában üzenjen a másiknak. Nemrég egy magyar startup alkalmazása is belépett a piacra, ráadásul egy óriási piaci rést is betömött, ugyanis jelnyelvvé alakítja a begépelt üzeneteket.

A videóüzenet küldésére is alkalmas app újdonsága abban rejlik, hogy míg a hagyományos begépelt üzenetek szavait híres filmjelenetekkel helyettesíti, addig ebben a verzióban – egy külön erre a célra létrehozott, Hearing hands nevű galériában – Weisz Fanni mutogatja el az előre elkészített frázisokat (például I love you babe). 

Igen, az alkalmazás angol nyelven a legjobb: kipróbáltuk, hogy miként mixeli össze a mi kitalált mondatainkat és sajnos értelmetlen lett a végeredmény. Persze egy viccnek jó, de reméljük, a címzett megkapja azt is, amit mi beírtunk mint szöveg, mert a videóból visszafejteni a mondandónkat keményebb feladvány, mint megfejteni az Enigmát. A "Kis kacsa fürdik fekete tóban" sort olyan szinten nem értette az alkalmazás böngészős verziója, hogy egy táncoló Homer Simpsont dobott be, a "Mindjárt itt a hétvége" utolsó szavát pedig egy éktelen hangon károgó kakaduval helyettesítették. 

"A hallássérültek számára a chat és az írásbeli kommunikáció nélkülözhetetlen, ezért nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy új alternatívát kínálva színesebbé tehetjük életüket az alkalmazásunk segítségével” – montja Sebesi Zsolt, a ClipDis tartalom igazgatója, azt pedig már maga Weisz Fanni mondta el, hogy a középiskolában egy jeltolmács segítségével sikerült felzárkóznia a többiekhez. Bár a sajtóközlemény szerint a ClipDis magyar startup 2014-ben indult és 2015-ben fel is vették őket a Messenger appok közé, amivel mára kétmillió felhasználót szereztek maguknak, az AppStore-ban mindössze 32 értékelést kaptak és az 5-ből 3 csillagon állnak.

Ha érdekli az alkalmazás és iPhone-ja van, akkor itt, ha Androidos készüléke van, akkor pedig itt érheti el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek