#ÉLETEM

Jól néznek ki a barátai? Ez önről is sokat elárul.

2016. április 7., csütörtök 21:27

Bár a mondás szerint az ellentétek vonzzák egymást, a pszichológiai kutatások szerint ennek éppen a fordítottja igaz. Általában vonzóbbnak találjuk azokat az embereket, akik külsőre, személyiségükben, érdeklődésükben és hiedelmeikben hozzánk hasonlóak. Ez pedig nemcsak a pár-, de a barátválasztásban is befolyásol minket. Ráadásul nem is kicsit. Egy nemrég végzett vizsgálat szerint például legközelebbi barátainkhoz genetikailag is annyira hasonlítunk, hogy akár rokonok is lehetnénk. De vajon mi történik akkor, ha egy rakás vadidegen ember között kell megtalálnunk a helyünket? Mi alapján választunk magunknak csoporttársakat ilyenkor? 

shutterstock 259613912

Az Otago Egyetem kutatói többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ, amikor egy 600 négyzetméteres stadionban 172 idegen embert kértek meg, hogy sétálgassanak, keveredjenek, alkossanak csoportokat, majd csoportjukkal oldjanak meg különböző feladatokat. A kísérlet megkezdése előtt a résztvevők független megfigyelőktől vonzósági pontszámot kaptak, a csoportalakulás folyamatát pedig kamerával rögzítették a kutatók. 

A PLOS One-ban megjelent vizsgálat legfontosabb eredményei azok voltak, hogy a spontán csoportokban átlagosan 7 fő állt össze, a legvonzóbb csajok álltak leginkább a középpontban, az azonos neműek inkább alkottak közös csoportot, és a hasonlóan vonzó emberek valószínűbben találtak egymásra. 

Tehát a hasonlóság még egy ilyen spontán csoportalakulásban is befolyásolja a döntéseinket, és úgy tűnik, szívesebben választjuk olyanok társaságát, akiket magunkhoz hasonló szinten érzünk vonzónak.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta