#ÉLETEM

Külön női kocsikat vezetnek be a német vonatokon

2016. április 6., szerda 15:05

A Mitteldeutsche Regiobahn bejelentette, hogy új kényelmi szolgáltatásként a Lipcse és Chemnitz vonalon olyan vasúti kocsikat csatlakoztatnának a mozdonyokhoz, amelyekben csak nők és gyerekek utazhatnak. Bár a világon több országban is lehet ilyennel találkozni, 1977 óta ez az első, hogy Európában ilyen szolgáltatást bevezetnek.

Az intézkedést sokan válaszreakcióként értelmezték a tömeges kölni zaklatásokra, de a vasúttársaság határozottan visszautasítja, hogy ez bármilyen összefüggésben lenne az esettel. Az Independent szerint egyszerűen az a céljuk, hogy a nők biztonságban érezzék magukat ha egyedül utaznak kisgyerekkel, és az ilyen kocsikra való igényeket utasaik már jóval a támadások előtt jelezték

Kimondottan nőknek és gyerekeknek szóló vagonok Japánban, Indiában, Mexikóban, Brazíliában és Egyiptomban is üzemelnek, hogy visszaszorítsák a nők elleni erőszakot. Európában 1977-ig volt ilyen kocsi Angliában, és a briteknél nemrég szóba került, hogy ismét szükség lenne ilyen vagonokra, sőt, Sydney-ben is bejelentették, hogy sötétedés után külön kocsikban is utazhatnának a nők a villamos és vasútvonalon. 

A brit képviselő, Jeremy Corbin szerint ez nagyon jó módszer arra, hogy visszaszorítsák a nőkkel szembeni szexuális erőszakot. A Reuters pedig  arra a 2014-es kutatásra emlékeztet, melyben a világ 15 legnagyobb városában és New Yorkban élő nőket kérdeztek meg, akiknek 70 százaléka érezné magát nagyobb biztonságban, ha lenne olyan választási lehetősége, hogy azonos neműekkel utazhasson.  

Nőjogi szervezetek szerint a kezdeményezés azért rossz, mert a potenciális áldozatokra fókuszál ahelyett, hogy a bűncselekményt elkövetőket szűrné ki és az egész csak rövidtávú megoldást jelent a problémára. Feministák szerint inkább az alkoholos befolyásoltság alatt álló és agresszív férfiakat kellene külön kocsiba zárni, minthogy a nők utazását korlátozzák.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta