#ÉLETEM

A depresszió több mint mentális zavar: az egész szervezetet érinti

2016. április 3., vasárnap 12:23

Tudjuk, hogy a depresszió egyike a leggyakoribb mentális zavaroknak, de ennek ellenére sokszor nem betegségként, hanem gyengeségként, hisztiként tekintenek rá. Pedig a korábbi kutatásokból kiderült, hogy a depresszió együttjár különböző testi betegségek, így a rák, kardiovaszkuláris megbetegedések magasabb kockázatával, és a depresszióban szenvedők gyakran rövidebb ideig is élnek. 

Az orvosi és pszichológiai kutatásokból egyre inkább egyértelmű, hogy az elménk, a lelkünk és a testünk nem egymástól függetlenül, hanem szoros kölcsönhatásban működik, így nem meglepő az sem, hogy a depresszió sem szimplán mentális zavar, hanem az egész szervezetet érintő betegség. Most egy friss kutatás ezt be is bizonyította. 

shutterstock 265901390

A The Journal of Clinical Psychiatry-ben publikált vizsgálatban nemzetközi kutatócsoport 29 korábbi tanulmány és 3961 ember adatait hasonlította össze, hogy azonosítsák a depresszióban szenvedők testében lejátszódó folyamatokat. Kiderült, hogy a depresszióban szerepet játszik az oxidatív stressz, vagyis az az állapot, amikor a szervezetben a a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya felborul, és a szervezet ezáltal kevésbé lesz képes megszabadulni a benne található méreganyagoktól.

A kutatásból az ugyan nem derül ki, hogy ez a változás a depresszió oka vagy következménye-e, mindenesetre az egyértelmű, hogy a betegségre semmiképp sem lehet továbbra is csak mentális zavarként tekinteni. A jó hír viszont az, hogy a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés segít, és nemcsak a lélek, de a test egyensúlyát is képes helyreállítani.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta