Hosszú távon mégsem olyan egészséges vegetáriánus étrend

A Cornell Egyetem tudósai szerint olyan genetikai változásokhoz vezethet a hosszú távú vegetáriánus étrend, amik növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A megfigyeléseik szerint azoknál, akik generációkon keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan változás álltak be az örökítő anyagban, ami fogékonyabbá teszi őket a gyulladások kialakulására - írja a Telegraph.

A kutatók szerint ez mutáció (rs66698963) lehetővé teszi, hogy a vegetáriánus étrendet követők jobban tudják hasznosítani a zöldségekben található esszenciális zsírsavakat. Ennek a genetikai változásnak azonban van egy hátulütője: ha valaki növényi olajokat használ, a mutáció miatt a szervezet a zsírsavakat az arachidonsavvá alakítja, ez  gyulladás kialakulásának kockázatát, szívbetegségekhez vezethet és súlyosbítja a rák kialakulásának esélyét. 

A módszer

A Cornell kutatói több száz genomot hasonlítottak össze, és a húst nélkülöző indiaiaktól kezdve az állati eredetű ételeket rendszeresen fogyasztó kansasiakig senkit nem hagytak ki a mintavételből. Tom Brenna, az egyetem munkatársa hozzátette, hogy ez a mutáció már régóta megjelent az emberekben és persze örökletes.

Ez a felfedezés magyarázat lehet egy másik kutatás meglepő eredményére. Egy korábbi tanulmány szerint ugyanis vegetáriánus étrendet követő embereknél 40 százalékkal gyakrabban a vastagbélrák alakul mint a húst is fogyasztó embereknél. Ez az arány pedig azért volt megdöbbentő a szakemberek számára, mert úgy tudták, hogy a húsevők vannak nagyobb veszélyben, hiszen a túlzott vörös hús fogyasztás növeli a rák kialakulásának kockázatát. 

shutterstock 116371345
Shutterstock

És ez nem minden, a mutáció megakadályozza az omega-3 zsírsav termelődését, ami pedig fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. Bár ez nem jelentett problémát, amikor ez a genetikai változás megjelent, azóta megváltoztak az étkezései szokásaink, és a kevésbé egészséges omega-6 zsírsavakből fogyasztunk többet, a szakértők szerint ezért nőtt meg bizonyos területeken meg a krónikus betegek száma. És akkor mi a teendő?  Tom Brenna azt javasolja, hogy a vegetáriánusok inkább olyan növényi olajakat használjanak, amiben kevesebb az omega-6 zsírsav, ilyen például az olívaolaj.

Ellenérvek és érvek

Korábbi kutatások szerint a vegetáriánusok és vegánoknál baj lehet a nemzőképességgel, mert a férfiaknál csökken spermaszám, és Harvard Egyetem munkatársai pedig úgy vélik, a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vegyszerek a bűnösük. Arról pedig biztos ön is hallott már, hogy a növényi alapú étkezésnél különösen oda kell figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű vas, B- és D-vitamin, valamint kalcium jusson a szervezetünkbe. A jó hír: a vegetarianizmus csökkenti a cukorbetegség, a stroke és a túlsúly kockázatát. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra