#ÉLETEM

Ölhet, ha a padlóról eszik

2016. március 31., csütörtök 13:33

Milliók esküdnek az "öt másodperces" szabályra, ami annyit takar, hogy a földre hullott étel ennyi időn belül még megmenthető, mert annyi idő alatt nem másznak rá a baktériumok. Van azonban egy rossz hírünk: a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva nemcsak azt állítja, hogy ez az egész légből kapott, de azt is, hogy a padlóra pottyanó ételek akár meg is ölhetik.

A városi legendának köszönhetően minden harmadik ember komoly kockázatnak teszi ki magát, és a szakértők szerint a kólibaktérium és a szalmonella miatt kell leginkább aggódnunk. Ezek a baktériumok azonnal hozzátapadnak az ételhez, emiatt azokat rögtön ki kell dobni a szemetesbe, függetlenül attól, hogy milyen sokáig érintkeztek a földdel.

Mire alapozzák ezt?

Egy kutatás arra jutott, hogy a megkérdezettek harmada (37%) felveszi és megeszi a konyhapadlón landolt kaját, míg a nappaliban bekövetkezett balesetek után kicsivel többen (38%) cselekszenek hasonlóképpen. Mindez azzal együtt szép, hogy arra is fény derült, az emberek fele légfrissítővel letudja a takarítást, minden negyedik pedig csak akkor vesz erőt magát és tisztítja ki a lakást, ha valaminek kellemetlen szaga van. A válaszadók közel kétharmada (59%) csak akkor takarít, ha már látható jelei vannak a kosznak.

A kutatást egyébként a tisztítástechnika területén piacvezető Kärcher megbízásából készült és a válaszokból megtudhatjuk, hogy az emberek fele (a légfrissítőn kívül) csupán a seprűre hagyatkozik takarításnál, holott a kettő közül egyik sem öli meg a baktériumokat. Ráadásul az igazán veszélyeseket nem látjuk és még csak nem is szagolhatjuk ki, és mindössze hét óra alatt egyetlen baktériumból hétmillió lehet. Dr. Lisa Ackerley közegészségügyi szakértő elmondta, a szezononkénti nagytakarítások helyett a kevésbé alapos tisztogatás is hatásosabb, már amennyiben kellően sűrűen vesszük rá magunkat. 

Külön érdekesség, hogy tízből négy megkérdezett felengedi a kutyáját az ágyra úgy, hogy csak tíz százalék mossa meg az állatot minden egyes séta után. És hogy ez miért fontos? Ackerley szerint ugyanis ők hordozzák be kintről a már említett kólibaktériumot és a szalmonellát is egyéb kórokozókkal együtt.

Olvasókat kérdezett a BBC

A téma a BBC-t is érdekelte, ők azonban a tudományos okfejtés helyett először inkább az olvasóihoz fordult, hogy megtudja, ők miként vélekednek a dologról. „Az öt másodperces szabály biztos, hogy létezik, ráadásul minden baktérium és egyéb organizmus tisztában van az idővel" - mondta egyikük enyhe iróniával. Egy másiknál három másodperc van érvényben, nála ugyanis ennyi idő telik el a kaja leejtése és a kutyája megérkezése között. Akad, aki szerint nulla másodpercben kéne megszabni az időkorlátot és olyan is, aki szerint a kajától függ és attól, hogy mennyire vagyunk éhesek. 

Természetesen nem hagyták ki a szakértőket sem, a válaszaik azonban megoszlottak. Volt, aki szerint a másodperc tört része elég a megfertőződéshez és olyan is, aki szerint az arcunkon és a kezünkön sokkal több baktérium van, azok miatt mégsem aggódunk annyit. Volt olyan is, aki szerint felnőttként nyugodtan ehetünk földre pottyant kaját, ugyanis az immunrendszerünk kellően erős hozzá, és ugye ismerős a mondás, hogy a gyereknek évi egy kiló koszt meg kell ennie, ha egészséges akar lenni.

A BBC végkövetkeztetése: ha valami csúnya és veszélyes dolog tapadt az ételünkre, akkor mindegy mennyit várunk, nem lesz kisebb a megbetegedés kockázata, ha azonban ezt sikerül elkerülni, akkor nem lehet olyan nagy bajunk abból, ha megesszük a földre pottyant kaját. Csak hát az a kérdés, hogy honnan tudjuk, milyen kórokozók kerültek rá a lepottyant falatra, ugye. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta