Így nem lesz bunkó egy külföldi munkahelyen

Ha másik országban vállal munkát, nemcsak az töltheti el aggodalommal, hogy mennyire fog megfelelni az ottani elvárásoknak miközben még az idegen nyelvet is próbálja hibátlanul alkalmazni, de az is fontos, hogy mennyire tudja tartani magát az irodai élet etikettjéhez. Különböző országokban az üzleti életben is vannak különbségek, nem csak a kulturálisban. A Viking Direct nevű cég 11 országban foglalkoztat 1300 munkavállalót, és tapasztalataikat egy infografikában gyűjtötték össze, amibe a tiltólistás és a kötelező elemek mellé néhány tényt is beépítettek. 

Néhány szabály minden országra vonatkozik, hiszen a pontosság, vagy a céghez illő ruházat a világon bárhol alapelvárás. 

Hollandia

Legyen pontos, a hollandok ugyanis nem szeretik a késést, és nagyon figyeljen arra, hogy amennyiben nem valamilyen kreatív cégnél dolgozik, öltözzön visszafogottan. Viszont nyugodtan barátkozzon a liftben akkor is, ha csak egy mosolyra vagy egy fejbiccentésre futja, a céges bulikon viszont ne igya magát az asztal alá a kollégákkal főleg akkor, ha a főnöke is ott van.

Németország

Nagyon fontos, hogy itt se késsen el reggelente, aztán pedig hierarchia szerint köszöntse a kollégáit. Ez elsőre nehezen hangzik, főleg ha szegény recepciós helyébe képzeli magát, de abból nem lehet gond, ha a főnöknek azért külön is köszön reggelente. Figyeljen arra, hogy nyáron a hőségbe se öltözzön lengén, és ne várjon nagy dicséreteket vagy lelkes elismeréseket.

Tény: A cégek 90 százaléka kis és közepes vállalkozás, akik nagyra értékelik a cég iránti lojalitást. 

Franciaország

Nyugodtan tartson kávészünet, akár többet is, és az ebédszünetet is nyújthatja egy órásra vagy annál hosszabbra. Arra viszont figyeljen, hogy a franciák nagyon érzékenyek az anyanyelvükre, ezért mindig ellenőrizze a helyesírását és a nyelvtanát, mielőtt elküld egy e-mailt. A munkaidő végeztével ne essen ki a toll kezében, főleg ha felsőbb vezetői szerepben van, mert ez is egyfajta elköteleződést jelent a cég iránt, de nyugodtan panaszkodjon, mert az Franciaországban teljesen elfogadott, sőt szerintük az egészségére is jó hatással van.

Olaszország

Mindig fogjon kezet a tárgyalópartnereivel érkezéskor és búcsúzáskor is. Ne lepődjön meg azon sem, ha öleléssel vagy puszival fogadják vagy búcsúztatják, az olaszoknál előfordul az ilyesmi. Használja ki a kapcsolati hálóját, és kérjen tőlük segítséget egy üzleti megbeszélés leszervezéséhez. Arra azért figyeljen, hogy ne vigye túlzásba a bizalmaskodást, a kritikai megjegyzéseit is tartsa meg magának. Az ebédeket a kollégáival tervezze, ha magányosan eszik az asztalánál a gépe előtt, nem lesznek túl jó véleménnyel önről. 

Tény: 4 millió olasz él külföldön, talán az ön cégénél is vannak néhányan. 

Szaúd-Arábia

Mindenkinek köszönjön reggel, és a férfiaknak az uram, a nőknek pedig a hölgyem megszólítás dukál. Sokan nem isznak alkoholt vallási okokból, ezt tartsa tiszteletben, azaz ne hívja kollégáit sörözni és ne vegyen alkoholt ajándékba. Ne lepődjön meg, ha nem igazán tud semmit a kollégái családjáról, ugyanis szeretik szétválasztani a munkát és a magánéletet. A pontosság pedig nem az erősségük, ezért szokjon hozzá, hogy néha várnia kell másokra. 

Spanyolország

Nyugodtan panaszkodjon ebben az országban is, ez ugyanis összehozza a kollégákat és erősíti a kapcsolatukat, sőt azon sem fog senki meglepődni, ha az egész augusztust kiveszi szabadságnak és elutazik. Amit semmiképpen se csináljon, az a péntek délutáni megfeszített munka, ilyenkor ugyanis már mindenki a hétvégére készül. Ja, és ne lepődjön meg a politikailag nem túl korrekt megjegyzéseken.

Tény: A spanyolok szeretnek későn ágyba bújni, ezért készüljön fel arra, hogy a munka utáni sörözés gyakran késő estig tart.

Kína

Mindig érjen oda hamarabb az állásinterjúra ezzel ugyanis azt bizonyítja, hogy mennyire fontos önnek a találkozó. Nagyon sok fontos üzletet kötnek vacsora vagy ebéd mellett, ezért szervezze a megbeszéléseit étterembe. Munka után ne rohanjon haza, ha nem tud addig várni, amíg a főnöke elmegy, akkor is húzzon rá legalább fél órát, különben nem tűnik elég elkötelezettnek. Sose javítsa ki, vagy vonja kérdőre a főnökét egy megbeszélésen, még akkor sem, ha nincs igaza.

Tény: Kínában 5 millióan végeznek egyetemet évente, ez sokkal magasabb szám mint ahány felsőfokú végzettséget igénylő szabad munkahely van, ezért nem ritka, hogy egyetemi diplomával is recepciós munkát vállalnak a fiatalok. 

Anglia

Problémázzon teljesen jelentéktelen dolgokon, mint például az időjárás vagy a forgalom. A kollégáival legyen barátságos, de ne legyen túl nyitott. Ne szegje meg a szabályokat és ne lázadjon. Az angolok szeretik a jól szabályzott rendszereket és szeretik is betartani azokat. Azon se lepődjön meg, ha a kollégái teljesen máshogy viselkednek az irodában mint a szabadidejükben, sokan nem szeretik keverni a munkát a magánélettel.

Tény: Az angolok nagyon komolyan veszik a teaszüneteket, egy nap többet is tartanak. Ha valakinek főzni szeretne egyet, figyeljen arra, hogy úgy készítse el, ahogyan a másik fél szereti. 

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikaiak a kézfogást is arra használják, hogy felmérjék a másikat, ezért mindig határozottan fogjon kezet. A beszélgetések során pedig térjen a lényegre és legyen őszinte. Az érdemeit és a sikereit ne tartsa magában, nyugodtan kérkedjen ezekkel, ugyanis az amerikai álom megvalósításához ez is hozzátartozik.

Tény: Az Egyesült Államokban a saját vállalkozásba fogni igen elterjedt dolog, összesen 28 millió kisvállalkozás van az országban. 

Oroszország

Sokat adnak a megjelenésre, a ruha nemcsak az első benyomás kialakításánál fontos, de a jó hírneve megtartása érdekében később is öltözködjön elegánsan. Az ünnepnapokat mindig komolyan veszik, és ilyenkor kicsit visszavehet a munkából is, de dolgozzon keményen a többi napon. Főleg azért, hogy a fejmosás nem ritka az oroszoknál, és a legtöbbször nem csomagolják szép köntösbe a mondanivalójukat. A kollégáival viszont próbáljon sok időt együtt tölteni és akkor is tartson velük ha ön nem cigizik vagy kávézik. 

International Office Etiquette
 

From Visually.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek