Hat kirándulótipp a tavaszi szünetre Mátrától a Tátráig

Ha vannak gyerekei, érdemes kihasználni a most startoló tavaszi szünetet, és elvinni őket természetet járni. Mi pedig segítünk abban, hogy megtalálja a megfelelő úti célt. 

Magyarország: Kisvasúttal a Mátrába

Állatos múzeum, kisvasút, kilátó, kalandpark: Gyöngyös és a Mátra a gyerekbarát kirándulás tökéletes terepe. Budapestről akár egynapos kirándulásként is megállja a helyét, de több napot itt töltve sem fogja magát elunni a család.

A gyöngyösi mamut
A gyöngyösi mamutmimi / Travelo

A napot érdemes Gyöngyösön, a Mátra Múzeumban kezdeni, ahol mamutcsontváz, Természettudományi Pavilon és többek között egy barátságos jákópapagáj várja a látogatókat. A múzeumnak otthont adó egykori vadászkastély mellől induló kisvasúttal kisvártatva már hegyvidéki környezetben találjuk magunkat. Mátrafüredről egy laza, két kilométeres sétával érhetjük el a pár éve megújult, hangulatos Sástó környékét.

Kalandpark nem messze a Sástótól
Kalandpark nem messze a SástótólOxygen Adrenalin Park - Mátra-Sástó

A Sástónál érdemes végigjárni a tanösvényt, és felmenni a jellegzetes, sárga kilátóba. Az utóbbihoz belépőt kell váltani a torony lábánál, de megéri befizetni és megdolgoztatni a combizmokat, mert gyönyörű fentről a panoráma. Ha azonban még mindig nem volt elég a programokból, az Oxigén Adrenalin kalandpark a Sástó mellett található. Miután minden felesleges energiát levezettek, visszafelé a már ismert úton indulhatnak vissza Mátraházára, onnan pedig kisvasúttal Gyöngyösre.

Részletes útleírás és további tippek itt.

Ausztria: High-tech bringatúra Stájerországban

Ha osztrák kirándulás kerül szóba, valószínűleg mindenkinek az alpesi tájban legelésző tehenek jutnak eszébe. Ha mindezt kerékpározással is megfejeljük, valószínűleg kemény hegyi tekerésre gondolnak laza családi program helyett. Pedig van Ausztriának olyan vidéke is, ahol szelíd, szinte teljesen sík terepen gurulhat együtt kicsi és nagy. És nem, nem a Fertő-tóról beszélünk.

Mura-menti kerékpárút
Mura-menti kerékpárútHarry Schiffer / Steiermark Tourismus

Ha még nem jártak erre, azt ajánljuk, tekerjenek végig a Mura mentén. Stájerországnak ezt a részét nagyon kevés magyar ismeri, pedig közel is van, és nagyon kedves a táj szőlőskertekkel, gyógyfürdőkkel, nyugodt kisvárosokkal és a helyi termelők üzemeivel, melyeket szívesen megmutatnak az arra járóknak. A legjobb, hogy a kevésbé gyakorlott bringások is bátran belevághatnak a környék felfedezésébe. Egyrészt viszonylag sík terepről van szó, másrészt a nagyobb városokban – így például Bad Radkersburgban – elektromos bringát bérelhetünk. Tekerni ekkor is kell, de a rásegítés miatt napi 50-60 kilométeres etapokkal gond nélkül tervezhetünk.

Szlovákia: Szédítő magasságok és pancsolás a Magas-Tátrában

Sok magyar kiránduló nagy kedvence a Magas-Tátra: ha egyszer elautóznak idáig, azonnal megértik miért. A kocsit érdemes a szálláshelyen hagyni, és gyalogszerrel, tátrai villamossal és felvonókkal közlekedni – így sokkal nagyobb a kaland!

Tátralomnicról például gyalog, vagy kabinos felvonókkal juthatunk fel a 1751 méter magasan elterülő Kőpataki-tóhoz, itt található a Mormota kis világa nevű gyermekbirodalom, ahol akadálypálya, játszótér és színes programok teszik érdekessé a gyerekek napját. Ha már itt vagyunk, váltsunk időben jegyet, és hódítsuk meg a Lomnici csúcsot, ahova felvonóval juthatunk fel, itt körbekerített kilátórész és egy kis kávézó vár bennünket. Innen érdemes átvillamosozni a Tátralomnictól kb. fél órára fekvő Csorba-tóhoz. A tavon évtizedekig nem lehetett csónakázni, ám 2007-ben ismét engedélyezték.

Kőpataki-tó
Kőpataki-tómimi / Travelo

További izgalmak a családot a poprádi Aqua Cityben várják. Az egész évben üzemelő vízi városban élménymedencék, csúszdák, termálmedencék, pezsgőfürdő, szauna, jégbarlang, uszoda és még tucatnyi egyéb frissítő, relaxációs szolgáltatás kényezteti a vendégeket. És hogy az élmény még felemelőbb legyen, miközben a medencében üldögélünk, a Magas-Tátra csúcsaiban gyönyörködhetünk.

Lengyelország: Sísánctól az élményfürdőig

De választhatjuk a Magas-Tátra lengyel részét is: Zakopanéba Budapestről autóval kb. öt óra az út. A  téli üdülőhely tavasszal is szórakoztató: a várostól északnyugatra található 1123 méter magas Gubałówka hegy csúcsára siklóval mehetünk fel, itt nyári bobpálya és kalandpark vár.

Sikló
SiklóJonathanawhite / Wikipedia

De Zakopanéban is találunk aquaparkot, és az óriási Wielka Krokiew sísánchoz is fellibegőzhetünk.Az élmények sora az innen kb. kétórányira található, világörökségi Wieliczka-sóbányába, és Krakkóba tett kirándulással bővíthető, ahol további gyerekbarát programok várják a családot.

Csehország: Egyedülálló csúszda-kilátó a cseh-lengyel határon

Budapesttől mintegy ötszáz kilométerre, a cseh-lengyel határon fekvő Dolní Moravában 2015 decemberében adták át a világ egyik legkülönlegesebb kilátóját, a Sky Walkot. Az 55 méter magas, nagyrészt fából készült kilátót 1116 méteres magasságban hat hónap alatt építették egy hegyre, ahonnan pompásan rá lehet látni madártávlatból a Morva folyó gyönyörű völgyére, és az azt ölelő hegyekre.

A csodakilátó
A csodakilátóStezka v oblacích / Sky Walk / Facebook

A kilátóhoz a völgyből gyalogúton vagy felvonóval lehet feljutni, annak csúcsát pedig egyrészt egy csigalépcsőn lehet megközelíteni, másrészt egy szélesebb, körkörösen felvezető fagerendás sétaúton, amelyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet közlekedni. Aki viszont a lejutást ennél kalandosabbra tervezné, az megteheti, hogy a kilátó tetején egészen egyszerűen beleül a csúszdába, és célba veszi a földet. A fedett acélcsúszda 101 méter hosszú, helyenként ablakokkal megtoldva tekereg szabálytalanul. De nem csak ez az egyetlen programlehetőség itt: bérelhetünk terepsegwayt, van erdei kalandpark, bobpálya, és vizes játszótér is. Bővebben ezekről a térség turisztikai honlapján olvashat. 

Szlovénia: Idilli csónakázás és andrenalinpumpáló rafting

Könnyű megközelíthetősége, hihetetlen szépsége, kellemes sétaútvonalai és finom krémese miatt rendszeresen ajánljuk a Bledi-tavat. Ezúttal azonban a ráérős andalgás és sütievés helyett valami extrémebb programot javaslunk itt: a raftingot, vagyis a vadvízi evezést! A város mellett robog el ugyanis a Száva, amely kiválóan alkalmas erre az extrém sportra.

A raftingra pletnázással melegíthetünk be
A raftingra pletnázással melegíthetünk beSura Ark / Europress / Getty

Ha hozzánk hasonlóan önök is kisiskolás korú gyerekekkel érkeznek, érdemes a biztonság kedvéért először a leggyengébb fokozatú útvonalat választani. A csónakok nyolc személyesek, és mindegyikhez jár egy szakképzett vezető, aki hátul kormányoz. Az utasok védőfelszerelésben (sisak, mentőmellény, neoprén ruha, vízi cipő) serényen lapátolnak a kormányos utasítására. De ne csak a lapátra koncentráljunk, hanem gyönyörködjünk a vízben, a kövekben, a növényzetben is, hihetetlen látvány tárul itt elénk. Ha pedig ez még nem volt elég, a közelben a Bohinji-tó, a Vogel síközpont és a Vintgar-szurdok további szép kirándulásokra ad lehetőséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra