#ÉLETEM

Ezért váltanak a nők munkahelyet a harmincas éveikben

2016. március 23., szerda 16:32

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, inkább másik munkahelyet keres magának, mondjuk lehet, hogy hülye a főnök, unalmas a munka vagy túl sok a meló. A harmincas nőknél pedig sokan gondolhatnak arra, hogy a munka és magánélet egyensúlya miatt szánják rá magukat a nagy döntésre, pedig ICEDR (International Consortium for Executive Development Research) világméretű, az 1980 és 2000 között született nőkről szóló kutatása szerint a legtöbbször őket is az motiválja, mint a férfiakat, vagyis szeretnének többet keresni. 

A 22-35 éves szervezeti vezetők által megadott válaszokból több dolog is tisztán látszik: a kevés fizetés mellett a nők 30 éves koruk körül azért váltanak, mert hiányzik a fejlődés és a tanulás lehetősége, vagy mert hiányolják az értelmes munkát. Persze a férfiaknál is jelen vannak ezek az okok, sőt, náluk sokkal előkelőbb helyett foglalnak el mint a kereset - írja a Women's Health

shutterstock 273096269

A tanulmányból az is kiderül, hogy a 20-as és a 30-as éveikben a nők ugyanazokat az indokokat hozzák fel, és a családalapítás mintha nem befolyásolná annyira a karrierrel kapcsolatos döntéseinket mint sokan gondolnák. A Harvard Business Review 2014-es tanulmánya szerint például 10-ből csak 4 nő hagyná ott a munkahelyét azért, hogy gyereket vállaljon. Lauren Noël, a ICEDR munkatársa azért azt javasolja a munkaadóknak, hogy ha szeretnék megtartani a fiatal női munkavállalókat, akkor kezeljék őket is ugyanolyan "jó befektetésként" mint a férfi kollégáikat, vagyis biztosítsák számukra ugyanazokat a lehetőségeket a fejlődésre, és nem baj az sem, ha értelmes feladatokkal.

És még sokan mások 

A Fortune cikke szerint egyébként a fiatal nők sokkal nagyobb arányban váltanak munkahelyet mint a velük egykorú férfiak. Egy 2012-es tanulmány szerint az alacsonyabb pozíciókban csak 53 százalékuk marad a helyén, a középvezetőként ez az arány 37 százalék, még feljebb pedig 27 százalék.  A Fast Company ezt azzal magyarázza, hogy a nők nehezebben viselik a nyomás és sokkal könnyebben kiégnek. Lauren Noël ez a probléma azért nem helyt álló ez a magyarázat, mert az American Psychological Association 1980 és 2000 között születettek generációja sokkal stresszesebb mint a korábbi generációk, és egy ugyanúgy igaz a férfiakra is mint a nőkre. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta