Ezért váltanak a nők munkahelyet a harmincas éveikben

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, inkább másik munkahelyet keres magának, mondjuk lehet, hogy hülye a főnök, unalmas a munka vagy túl sok a meló. A harmincas nőknél pedig sokan gondolhatnak arra, hogy a munka és magánélet egyensúlya miatt szánják rá magukat a nagy döntésre, pedig ICEDR (International Consortium for Executive Development Research) világméretű, az 1980 és 2000 között született nőkről szóló kutatása szerint a legtöbbször őket is az motiválja, mint a férfiakat, vagyis szeretnének többet keresni. 

A 22-35 éves szervezeti vezetők által megadott válaszokból több dolog is tisztán látszik: a kevés fizetés mellett a nők 30 éves koruk körül azért váltanak, mert hiányzik a fejlődés és a tanulás lehetősége, vagy mert hiányolják az értelmes munkát. Persze a férfiaknál is jelen vannak ezek az okok, sőt, náluk sokkal előkelőbb helyett foglalnak el mint a kereset - írja a Women's Health

shutterstock 273096269

A tanulmányból az is kiderül, hogy a 20-as és a 30-as éveikben a nők ugyanazokat az indokokat hozzák fel, és a családalapítás mintha nem befolyásolná annyira a karrierrel kapcsolatos döntéseinket mint sokan gondolnák. A Harvard Business Review 2014-es tanulmánya szerint például 10-ből csak 4 nő hagyná ott a munkahelyét azért, hogy gyereket vállaljon. Lauren Noël, a ICEDR munkatársa azért azt javasolja a munkaadóknak, hogy ha szeretnék megtartani a fiatal női munkavállalókat, akkor kezeljék őket is ugyanolyan "jó befektetésként" mint a férfi kollégáikat, vagyis biztosítsák számukra ugyanazokat a lehetőségeket a fejlődésre, és nem baj az sem, ha értelmes feladatokkal.

És még sokan mások 

A Fortune cikke szerint egyébként a fiatal nők sokkal nagyobb arányban váltanak munkahelyet mint a velük egykorú férfiak. Egy 2012-es tanulmány szerint az alacsonyabb pozíciókban csak 53 százalékuk marad a helyén, a középvezetőként ez az arány 37 százalék, még feljebb pedig 27 százalék.  A Fast Company ezt azzal magyarázza, hogy a nők nehezebben viselik a nyomás és sokkal könnyebben kiégnek. Lauren Noël ez a probléma azért nem helyt álló ez a magyarázat, mert az American Psychological Association 1980 és 2000 között születettek generációja sokkal stresszesebb mint a korábbi generációk, és egy ugyanúgy igaz a férfiakra is mint a nőkre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra