#ÉLETEM

Sejtszinten is hasonlóvá válunk partnerünkhöz

2016. március 21., hétfő 20:24

Egy hosszú távú kapcsolat során rengeteg dologban idomulunk a másikhoz. Hasonló stílusban kezdünk beszélni, hasonló kifejezéseket használunk, hasonlóvá válik az életstílusunk, életmódunk, sőt, az évekkel még ránézésre is egyre hasonlóbbá válunk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a folyamat nem áll meg a látható, tapasztalható szinten, hanem annál mélyebben is érint minket: a hosszú távú párkapcsolatokban hasonlóvá válik az immunrendszerünk is. 

A Nature Immunology-ban megjelent vizsgálatban belga kutatók 700 ember immunrendszerét vizsgálták, és közülük 150 főt fél éven át követtek, hogy kiderüljön hogyan változik az immunrendszerük a környezeti hatások következtében. Kiderült, hogy a kutatásban résztvevő házaspárok immunrendszere sokkal inkább hasonlított egymásra, mint az azonos demográfiai hátterű idegeneké. 

shutterstock 347726072

A jelenség persze abból a szempontból nem meglepő, hogy tudjuk: az immunrendszer jellemzőiért a gének csak negyedrészt felelősek, a többi az életmódunkon, az étkezési szokásainkon és a korábbi megbetegedéseinken múlik. Meg persze azon a rengeteg mikrobán, akik bennünk élnek.Egy hosszú távú kapcsolatban pedig nemcsak az életmódon és a hétköznapi környezetünkön, de a mikrobáinkon is osztozunk. 

Ez a kutatási eredmény egyébként felveti azt az izgalmas kérdést, hogy vajon összefügg-e egy hosszú távú kapcsolatban az immunrendszer hasonulása és a szexuális vágy csökkenése. Azt ugyanis tudjuk, hogy ismerkedéskor – evolúciós okokból – az eltérő immunrendszerre bukunk, így elvileg nem lehetetlen az sem, hogy az immunrendszer hasonulása a vágy csökkenését eredményezheti. De ez persze csak feltételezés, talán egyszer valaki ezt is alaposan kikutatja. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta