Sejtszinten is hasonlóvá válunk partnerünkhöz

Egy hosszú távú kapcsolat során rengeteg dologban idomulunk a másikhoz. Hasonló stílusban kezdünk beszélni, hasonló kifejezéseket használunk, hasonlóvá válik az életstílusunk, életmódunk, sőt, az évekkel még ránézésre is egyre hasonlóbbá válunk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a folyamat nem áll meg a látható, tapasztalható szinten, hanem annál mélyebben is érint minket: a hosszú távú párkapcsolatokban hasonlóvá válik az immunrendszerünk is. 

A Nature Immunology-ban megjelent vizsgálatban belga kutatók 700 ember immunrendszerét vizsgálták, és közülük 150 főt fél éven át követtek, hogy kiderüljön hogyan változik az immunrendszerük a környezeti hatások következtében. Kiderült, hogy a kutatásban résztvevő házaspárok immunrendszere sokkal inkább hasonlított egymásra, mint az azonos demográfiai hátterű idegeneké. 

shutterstock 347726072

A jelenség persze abból a szempontból nem meglepő, hogy tudjuk: az immunrendszer jellemzőiért a gének csak negyedrészt felelősek, a többi az életmódunkon, az étkezési szokásainkon és a korábbi megbetegedéseinken múlik. Meg persze azon a rengeteg mikrobán, akik bennünk élnek.Egy hosszú távú kapcsolatban pedig nemcsak az életmódon és a hétköznapi környezetünkön, de a mikrobáinkon is osztozunk. 

Ez a kutatási eredmény egyébként felveti azt az izgalmas kérdést, hogy vajon összefügg-e egy hosszú távú kapcsolatban az immunrendszer hasonulása és a szexuális vágy csökkenése. Azt ugyanis tudjuk, hogy ismerkedéskor – evolúciós okokból – az eltérő immunrendszerre bukunk, így elvileg nem lehetetlen az sem, hogy az immunrendszer hasonulása a vágy csökkenését eredményezheti. De ez persze csak feltételezés, talán egyszer valaki ezt is alaposan kikutatja. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra