#ÉLETEM

A bunkó beteget könnyen félrekezelhetik

2016. március 21., hétfő 17:23

Holland kutatók szerint nem éri meg az orvosokkal kötekedni, idegesíteni őket vagy bunkón viselkedni - írja a Vox. A BMJ Quality & Safety című folyóiratban két olyan tanulmány is megjelent, melyben a szerzők azt mutatják be, hogy az orvosok nagyobb arányban hibáznak ha frusztráltnak érzik magukat, vagy nehéz természetű pácienssel találják szembe magukat. 

Az első tanulmányhoz 63 háziorvost kértek meg arra, hogy olvassák el néhány beteg kórtörténetét. Mindegyik dokumentumból két verzió készült: az egyik változatban a páciens nehéz eset volt, a másikban viszont teljesen semleges magatartást tanúsított. A szerzők megfigyelései szerint az orvosok pontatlanabb diagnózist vettek fel a nehezebben kezelhető betegnél, és míg az egyszerű betegségeknél 6 százalékos eltérés mutatkozott, az összetett eseteknél 42 százalékkal többet hibáztak.

shutterstock 145175065

A másik tanulmányban résztvevő 74 orvosnak 8 esetet mutattak be, és a páciensek fele ebben az esetben is problémás volt. Amellett, hogy diagnózist kellett felállítaniuk, később fel kellett idézniük az eset részleteit és azt is, hogyan viselkedtek a betegek. A megfigyelések alapján ugyan az esetekre fordított idő mindenki esetében ugyanakkora volt, de 20 százalékkal volt pontatlanabb a diagnózis a nehezebb betegeknél, és orvosok jobban emlékeztek arra, hogy milyen volt a páciensek viselkedése, mint arra, hogy milyen problémával keresték fel őket. 

A szerzők leírják, hogy más tanulmányok is hasonló konklúzióhoz vezettek, és jó, ha az orvosok tisztában vannak ezzel a problémával. Hozzátették, az önreflexió segíthet. "A páciens negatív hozzáállása miatt az orvos késztetést érezhet arra, hogy megszakítsa a párbeszédet. Ha pedig észreveszi, hogy rossz irányba mennek a dolgok, ezt egy jelként értékeli, akkor elkerülhető a téves diagnózis"- írják. 

Mi pedig csak annyit tanácsolhatunk, akármilyen sokat is üldögélt vagy állt a váróban, ne az orvoson és a személyzeten vezesse le a frusztrációját. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta