#ÉLETEM

Az idegeneknek még a szaga is rosszabb

2016. március 18., péntek 18:19

A használt pelenka büdös. A hányás is büdös. Sőt, az intenzív izzadságszag is az. Igaz? Nem feltétlenül. Nyilván egyik anyuka sem állítja, hogy csecsemője teli pelenkájának van a világon a legjobb illata, mégis sokkal elviselhetőbbnek tartja azt, mint egy idegen baba pelenkájának szagát. Hasonló a helyzet hányásfronton, az izzadságnál meg még inkább. A izzadt szerelmünket simán érezzük szexinek, izgatónak, kellemesnek, míg a tömött villamoson kapaszkodó idegen hónaljszagától inkább csak a gyomrunk fordul fel. Az tehát, hogy egy szagot hogyan értékelünk, korántsem objektív dolog: sokban az érzéseinktől, gondolatainktól függ. Korábbi kutatásokból például tudjuk, hogy ha szorongunk, a hétköznapi szagokat is kellemetlenebbnek éljük meg, mint nyugodtan, egy friss kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy jobb a szaga azoknak, akikkel azonos csoportba soroljuk magunkat. 

A Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent vizsgálatban a kutatók két egyetemista csoportban mérték, hogyan hat a közös és eltérő csoporttagság az izzadt pólók megítélésére. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a büdös pólók iránt mutatott undor mértéke attól függött, hogy a ruhadarab tulajdonosát a saját vagy egy rivális csoport tagjának tekintették-e a résztvevők. Akivel együvé tartozunk, annak a szaga is jobb. 

tk3s 13180013

A Scientific American számos szakértőt kért meg a kísérlet magyarázatára, és úgy tűnik ezért az egészért az evolúciónk a felelős. A túlélésünk szempontjából ugyanis a saját csoport mindig fontos szerepet töltött be, ahogy az is, hogy az idegeneket távolságtartással, gyanakvással kezeljük. Ahhoz, hogy együtt tudjunk működni a csoportunkba tartozókkal jó ha kellemesen érezzük magunkat a közelükben, a megfelelő távolságtartáshoz viszont kifejezetten jól jön, ha már a másik szaga is taszító. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a saját csoportunk hatása olyan erős, hogy a szadistát is ki tudja hozni az átlagemberből, de ebből a vizsgálatból úgy tűnik, hogy ez a hatás még az érzékeinket is képes befolyásolni. Ha tehát legközelebb észreveszi, hogy vonzódik vagy undorodik egy ember szagától érdemes elgondolkodni a vele való viszonyán is. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta