Gyorstalpaló tavaszi városnézéshez a legjobb helyektől a legtutibb pakolási tippekig

Szakítson a megszokással, és a belföldi wellness hétvége helyett menjen el külföldre várost nézni! Akár repülővel, akár autóval indulna útnak, olvasson tovább, segítünk úti célt választani! Ezúttal nemcsak célpontot javaslunk, de az összepakolástól a megfelelő úti könyv kiválasztásáig praktikus tanácsokkal is szolgálunk.

Hova menjek?

Amszterdamba!

Zöldellő mezők, legelésző tehenek, tarka tulipánok: Hollandia a legszebb arcát mutatja tavasszal. Érdemes az amszterdami városnézést egynapos vidéki kirándulásokkal kombinálni a tökéletes élményért. Ha végigjárták Amszterdam izgalmas múzeumait – nekünk a Van Gogh múzeum és a Rijksmuseum a kedvencünk közülük – és hangulatos csatornapartjait, szánjanak egy napot a tulipánokra, egy másikat pedig a szélmalmokra és fapapucsokra.

Prinsengracht, Amszterdam
Prinsengracht, AmszterdamChris Hill / Europress / Getty

Előbbieket az idén március 24-én nyitó, mesés Keukenhofban érdemes megnézni. Ha kombinált jegyet váltanak, abban a parkbelépő és az Amszterdamból a parkig vezető tömegközlekedés ára is benne van. Utóbbiakért pedig csak egy rövidet kell vonatozni a főpályaudvarról Zaanse Schansba. Vízimalmokat, régi élelmiszerboltot, fapapucs-, illetve sajtkészítő műhelyt és állatokat láthatunk itt. 

Tulipán-ágyások a Keukenhof kertben
Tulipán-ágyások a Keukenhof kertbenmimi / Travelo

Tipp: Az amszterdami városnézés akár a belga Bruges meglátogatásával is jól kombinálható, vonattal nem bonyolult átjutni ide. Ekkor érdemes a hazafelé szóló repülőjegyet a Brüsszel-Charleroi- Budapest viszonylatra megvenni.

Madridba!

Virágzó fák a Retiro parkban, napsütötte kávézóteraszok a város hangulatos terein - Madrid is zseniális választás tavaszra. A legtöbb látnivaló végigjárásához egyáltalán nem kell tömegközlekedési eszközre szállni, nyugodtan sétálhatunk a napsütésben. A spanyol fővárosnak szintén megvan az az előnye, hogy remek egynapos túrákat szervezhetünk, ha elég volt a nyüzsgésből. 

Tavasz a Retiro parkban
Tavasz a Retiro parkbanmimi / Travelo

Az egyik ilyen a kisvárosi hangulatot árasztó Segovia, ahová egy óra alatt elbuszozhatunk. Legfontosabb látnivalója a városon áthaladó monumentális, római kori vízvezetékhíd és a Disney-kastélyt ihlető Alcázar. Szintén remek kirándulást tehetünk Toledóba, de vonattal fél órát kell csak utazni. Életteli, labirintusszerű utcahálózat, látványos naplementék, arab, zsidó és keresztény emlékek keveredése jellemzi ezt az izgalmas várost. A mennyei marcipánjukat feltétlenül kóstolják meg!

Segovia hangulatos főtere
Segovia hangulatos főtereMyLoupe / Europress / Getty

Ljubljanába!

Ha nincs kedve repülőjegyet vadászni, egyszerűen csak beülne az autójába és útnak indulna valami szép helyre, a közeli Ljubljanát és környékét ajánljuk. Szlovénia emberléptékű, barátságos fővárosa, mely 2016-ban az  Európa zöld fővárosa cím büszke tulajdonosa, egy nap alatt kényelmesen bebarangolható. Ha a leghíresebb látnivalókat kipipáltuk, remek gasztrosétára nevezhetünk be, ahol megismerhetjük a kis ország konyháját.

Ljubljana
Ljubljanamimi / Travelo

Ljubljanában az is remek, hogy stratégiailag tökéletes helyen fekszik ahhoz, hogy Szlovénia gyönyörű tájait innen csillagtúraszerűen derítsük fel. A mesekönyves illusztrációnak is beillő Bledi-tó és az izgalmas Vintgar-szurdok is egy rövid autózással elérhető. Mediterrán életérzésre vágyók autópályán gyorsan elérhetik akár a tengerparti Pirant, ha pedig Toszkána szlovén kistestvérére kíváncsiak, Brda környékén kalandozzanak.

A Bledi-tó
A Bledi-tóBlaz Poljansek / Europress / Getty

Praktikus tippek

Az ember borzasztóan várja az utazást, izgul, lelkesedik. Egészen az elutazás előtti estéig, illetve az utazás napjáig. Ekkor ugyanis elkezdődik a nyűgös pakolás, a bezárhatatlan és amúgy is túlsúlyos bőrönd dilemma, a késve indulás, és ott van még az az átkozott biztonsági ellenőrzés is. Helyben pedig kiderül, hogy térképünk nincs, a navigációs appunk csak online működik, és az úti könyv is otthon maradt. Elkerülné ezeket az idegesítő helyzeteket? Fogadja meg alábbi tippjeinket, és menni fog!

Egy kicsi bőrönd vagy hátizsák, más semmi!

Egy pár napos kiruccanás esetén teljesen felesleges feladott poggyásszal bajlódni, sokkal egyszerűbb, ha megfontoltan pakolunk, és egyetlen hátizsákkal vagy gurulós kabinbőrönddel vágunk neki az útnak. Így olcsóbban jön ki a jegy, a csomagot is könnyebb cipelni, és még a repteret is gyorsabban elhagyhatjuk, ha a bénázást a csomagkiadó szalagnál kihagyjuk a történetből.

Ezt jó kihagyni
Ezt jó kihagyni. / Northfoto

Tipp: Tudja, hogyan lehet egy szempillantás alatt tökéletesre hajtogatni egy inget, vagy hogy miként akadályozhatja meg, hogy a piperetáskájának tartalma összekenje a bőröndjét? Hogy a töltőket és kábeleket szemüvegtokban a legjobb szállítani, táskajelölőnek a névjegykártya a legegyszerűbb választás, és hogy a hotelszobai zenehallgatáshoz miért hasznos, ha kéznél van egy üres bögre? Itt mindent megtudhat.

Készüljön fel appokkal!

Pakoláskor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az utazáshoz szükséges appokról. Pedig hasznos otthon előre átnézni mire lehet szükségünk: egy jó, offline is működő navigációs alkalmazás, úti könyv vagy fordítóprogram aranyat ér. Ezek többsége azonban csak akkor működik netkapcsolat nélkül, ha előre letöltöttük a szükséges adatokat. Mivel a nyelvi csomagok és térképrészletek nem éppen kicsi fájlok, hasznos, ha otthon, wifi mellett töltjük ezeket a telefonunkra.

Az a jó, ha helyben már csak használnunk kell az appokat, nem pedig beszerezni őket
Az a jó, ha helyben már csak használnunk kell az appokat, nem pedig beszerezni őket. / Northfoto

Induljon jól az utazás napja!

Még előző este nyomtassuk ki a beszállókártyánkat, biztosításunkat, és mentsük le a telefonunkba a hotel visszaigazolását a szobafoglalásunkról, hogy ne az utolsó percben kelljen ezekkel bíbelődni. Ha nagyon korán indulunk, szintén érdemes a taxit is előző nap megrendelni, hogy ne hajnali négykor kelljen kómásan telefonálgatni és szurkolni, hogy időben megérkezzen értünk az autó.

Az a fránya biztonsági ellenőrzés
Az a fránya biztonsági ellenőrzésNatalie Behring / Europress / Getty

Ha már az utolsó perceknél tartunk: a fém ékszereket felejtsük el az utazás napján, és olyan cipőt húzzunk a lábunkra mielőtt kilépnénk az ajtón, amit könnyen le és fel tudunk venni a biztonsági ellenőrzésnél. Vagy egy olyan kényelmes tornacipőt, amiben biztosan nincsen fém merevítés, és nem ér a bokánk fölé – így a lábbeli rajtunk maradhat. De persze nem csak ez a két tipp könnyíti meg a biztonsági ellenőrzés pillanatait: a továbbiakat itt találja csokorba gyűjtve.

Jó utat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra