A rendszeres csokifogyasztástól jobban pörög az agyunk

A csoki édesség. Az édesség egészségtelen, és rossz nekünk. Igaz? Szerencsére nem igaz. Azok az emberek ugyanis, akik hetente legalább egyszer esznek csokoládét, jobban teljesítenek számos kognitív feladatban. Legalábbis ez derült ki egy harminc éven át tartó kutatásból. 

Az Appetite-ban megjelent, harminc éven át tartó kutatásban a Maine Egyetem pszichológusai közel ezer, 23 és 98 év közötti New York-i lakost vizsgáltak. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik hosszú távon rendszeresen – legalább hetente egyszer – fogyasztanak csokit, jobban teljesítenek a memóriát, figyelmet, következtetést igénylő feladatokban, és idősebb korban kevésbé valószínű, hogy elbutulnak. A memóriafeladatok kivételével ez az összefüggés akkor is erősnek bizonyult, ha figyelembe vették a résztvevők nemét, korát, végzettségét, koleszterin- és glükózszintjét, vérnyomását, energia- és alkoholbevitelét. Ebből pedig úgy tűnik, tényleg a csokinak van csodás hatása az agyunkra.

shutterstock 165623540

Ahhoz persze, hogy a csoki klassz hatásai érvényesüljenek, alapvetően egészségesen kell étkeznünk, és jobb, ha nem vagyunk elhízva. De ez a kutatás megerősíti, amit a dietetikusok és a gasztropszichológusok már egy ideje mondanak: az egészséges étkezéshez nem szükséges kiírtanunk az életünkből minden finomságot, sőt, simán megengedhetjük magunknak ezek rendszeres fogyasztását. Persze nyilván mértékkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek