#ÉLETEM

A rendszeres csokifogyasztástól jobban pörög az agyunk

2016. március 10., csütörtök 17:03

A csoki édesség. Az édesség egészségtelen, és rossz nekünk. Igaz? Szerencsére nem igaz. Azok az emberek ugyanis, akik hetente legalább egyszer esznek csokoládét, jobban teljesítenek számos kognitív feladatban. Legalábbis ez derült ki egy harminc éven át tartó kutatásból. 

Az Appetite-ban megjelent, harminc éven át tartó kutatásban a Maine Egyetem pszichológusai közel ezer, 23 és 98 év közötti New York-i lakost vizsgáltak. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik hosszú távon rendszeresen – legalább hetente egyszer – fogyasztanak csokit, jobban teljesítenek a memóriát, figyelmet, következtetést igénylő feladatokban, és idősebb korban kevésbé valószínű, hogy elbutulnak. A memóriafeladatok kivételével ez az összefüggés akkor is erősnek bizonyult, ha figyelembe vették a résztvevők nemét, korát, végzettségét, koleszterin- és glükózszintjét, vérnyomását, energia- és alkoholbevitelét. Ebből pedig úgy tűnik, tényleg a csokinak van csodás hatása az agyunkra.

shutterstock 165623540

Ahhoz persze, hogy a csoki klassz hatásai érvényesüljenek, alapvetően egészségesen kell étkeznünk, és jobb, ha nem vagyunk elhízva. De ez a kutatás megerősíti, amit a dietetikusok és a gasztropszichológusok már egy ideje mondanak: az egészséges étkezéshez nem szükséges kiírtanunk az életünkből minden finomságot, sőt, simán megengedhetjük magunknak ezek rendszeres fogyasztását. Persze nyilván mértékkel. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta