Percenként három lábat amputálnak a diabétesz miatt világszerte

Ijesztő adatokat tett közzé a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, dr. Kempler Péter, aki szerint ma Magyarországon 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell levágni évente, világszerte pedig percenként három lábat amputálnak a diabétesz miatt. “Elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropátia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást” – tette hozzá. 

“A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mintha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne”- jegyezte meg  Kempler Péter, aki szerint a neuropátia a diabétesz szövődményeként alakul ki, így az belgyógyászati eset, de az idegrendszeri károsodás miatt akár a neurológiához is sorolhatjuk.

shutterstock 152810141

“A neuropáthia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek. Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem. Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet, ha séta közben nem érzi megfelelően a talajt a lába alatt. Neuropátiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is" – hangsúlyozza.

A belgyógyász azt is kifejtette, hogy a diagnózis felállítását jelentősen megkönnyíti, ha a beteg pontosan el tudja mondani a tüneteit a háziorvosnak, aki többnyire a belgyógyászhoz vagy a diabetológushoz utalja tovább a beteget. A Semmelweis Egyetem Neuropathia Központjában évente 1500-nál is több beteget fogadnak, az országban ma már 11 neuropátia centrum működik.

"A kezelés több komponensű: egyrészt minél optimálisabb módon be kell állítani a vércukorszintet, továbbá fontos a további kockázati tényezők, például a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint kezelése. Emellett gyógyszer adása is indokolt lehet, részben pathogenetikai alapon nyugvó oki, részben tüneti kezelés formájában" – mondja dr. Kempler Péter.

Oszd meg másokkal is!
Mustra