#ÉLETEM

A csomón kívül más tünete is lehet a mellráknak

2016. március 8., kedd 12:35

Egy ausztrál nő abban a reményben osztott meg egy üzenetet a Facebookon, hogy segíteni tud másokon - írja a Mashable. Kylie Armstrong februárban vett észre néhány apró gödröcskét a melle alsó részén, melyek korábban nem voltak ott. Mivel aggódott, ezért az orvoshoz sietett, aki mammográfiára és ultrahangra is elküldte. 

"Ez a három gödröcske teljesen megváltoztatta az életem, és a családom életét is. Azért osztom meg, mert remélem, hogy ezzel az emberek tudatosítják magukban, hogy a mellrák nem jár mindig kitapintható csomókkal. Kérem azonnal menjen el a háziorvosához, ha bármilyen változást vél felfedezni. Ez megmentheti az életét! " - írta a közösségi oldalára a nő. 

Közzétette: Kylie Armstrong – 2016. március 2.

Sue Fraser mellspecialista szerint Armstrong posztja is bizonyíték arra, hogy számos tünete lehet a mellráknak, és megítélése szerint egy ilyen fotó többet használ, mint árt. "Bármi, ami tudatosabbá tesz, az jó. Néhányan azt gondolják, hogy a mellrák egy kitapintható csomó, de ez egyáltalán nem igaz, számos más jele lehet. Ha a Facebookra posztol valaki, lehet, hogy sok ember megijed és elrohan az orvoshoz, de ez legalább valami, ami felhívja a figyelmet a betegségre. A mellrák miatt kialakuló gödröcskék nem olyan gyakoriak mint a csomók, és a tünetek között szerepel még az érintett terület megvastagodása, a mellbimbó változása, egy nem gyógyuló kiütés a mellbimbón, folyadék szivárgása vagy a mell alakjának megváltozása" - fejtette ki Fraser.

Hozzátette, hogy a bemélyedések könnyen észrevehetőek, így számos nő kiszúrhatja akár hajszárítás közben is, és hogy havonta legalább 1-2 nő van, aki kizárólag ezzel a tünettel keresi fel őt. Mindenkinek azt javasolja, hogy ha bármilyen változást lát, keresse fel a háziorvosát, maximum feleslegesen rabolta az idejét. "Még akkor is, ha nincs szó emlőrákról, jó figyelemmel kísérni a mell bármilyen változását. Sokkal jobb elmenni, és megnézetni, mint nem menni, és valamit túl későn megtudni"  - nyilatkozta a szakember. 

A fotó történetének szomorú folytatása, hogy valaki a Facebooknak jelezte, hogy meztelenkedést ábrázol az adott kép. Szerencsére az oldal nem törölte le, sőt nagyon sokan hálájukat fejezték ki, amiért felhívta a figyelmet a rák különféle jeleire.

Armstongot március negyedikén megoperálták. " Jól sikerült a műtét, volt egy kis hányingerem, de jól gyógyulok. A családom fáradt, de megkönnyebbült, hogy vége van ennek a résznek" - írta oldalán. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta