#ÉLETEM

A csomón kívül más tünete is lehet a mellráknak

2016. március 8., kedd 12:35

Egy ausztrál nő abban a reményben osztott meg egy üzenetet a Facebookon, hogy segíteni tud másokon - írja a Mashable. Kylie Armstrong februárban vett észre néhány apró gödröcskét a melle alsó részén, melyek korábban nem voltak ott. Mivel aggódott, ezért az orvoshoz sietett, aki mammográfiára és ultrahangra is elküldte. 

"Ez a három gödröcske teljesen megváltoztatta az életem, és a családom életét is. Azért osztom meg, mert remélem, hogy ezzel az emberek tudatosítják magukban, hogy a mellrák nem jár mindig kitapintható csomókkal. Kérem azonnal menjen el a háziorvosához, ha bármilyen változást vél felfedezni. Ez megmentheti az életét! " - írta a közösségi oldalára a nő. 

Közzétette: Kylie Armstrong – 2016. március 2.

Sue Fraser mellspecialista szerint Armstrong posztja is bizonyíték arra, hogy számos tünete lehet a mellráknak, és megítélése szerint egy ilyen fotó többet használ, mint árt. "Bármi, ami tudatosabbá tesz, az jó. Néhányan azt gondolják, hogy a mellrák egy kitapintható csomó, de ez egyáltalán nem igaz, számos más jele lehet. Ha a Facebookra posztol valaki, lehet, hogy sok ember megijed és elrohan az orvoshoz, de ez legalább valami, ami felhívja a figyelmet a betegségre. A mellrák miatt kialakuló gödröcskék nem olyan gyakoriak mint a csomók, és a tünetek között szerepel még az érintett terület megvastagodása, a mellbimbó változása, egy nem gyógyuló kiütés a mellbimbón, folyadék szivárgása vagy a mell alakjának megváltozása" - fejtette ki Fraser.

Hozzátette, hogy a bemélyedések könnyen észrevehetőek, így számos nő kiszúrhatja akár hajszárítás közben is, és hogy havonta legalább 1-2 nő van, aki kizárólag ezzel a tünettel keresi fel őt. Mindenkinek azt javasolja, hogy ha bármilyen változást lát, keresse fel a háziorvosát, maximum feleslegesen rabolta az idejét. "Még akkor is, ha nincs szó emlőrákról, jó figyelemmel kísérni a mell bármilyen változását. Sokkal jobb elmenni, és megnézetni, mint nem menni, és valamit túl későn megtudni"  - nyilatkozta a szakember. 

A fotó történetének szomorú folytatása, hogy valaki a Facebooknak jelezte, hogy meztelenkedést ábrázol az adott kép. Szerencsére az oldal nem törölte le, sőt nagyon sokan hálájukat fejezték ki, amiért felhívta a figyelmet a rák különféle jeleire.

Armstongot március negyedikén megoperálták. " Jól sikerült a műtét, volt egy kis hányingerem, de jól gyógyulok. A családom fáradt, de megkönnyebbült, hogy vége van ennek a résznek" - írta oldalán. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta