#ÉLETEM

Ha jó szülők vagyunk, azt a szervezetünk szívja meg

2016. március 6., vasárnap 13:04

Tudjuk, hogy a szüleinkkel való kapcsolatunk egész életünkben hatással van arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és hogyan alakulnak felnőttként a párkapcsolataink. A kutatásokból az is kiderült, hogy az empatikus szülők gyerekei kevésbé lesznek depressziósak, agresszívak, és több empátiát képesek mutatni önmaguk iránt is. Ráadásul a szülői szerep is komfortosabb és boldogabb azoknak az embereknek, akik képesek empatikusan viszonyulni gyermekeikhez. De úgy tűnik, ennek ára van.

A Health Psychology-ban megjelent kutatásban a Northwestern Egyetem munkatársai 247 szülőt és kamasz gyerekeiket vizsgálaták, és arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a szülői empátia a gyerek és a felnőtt testi és lelki egészségére. Az eredmények szerint az empatikus szülők és gyerekeik lelkileg jobban voltak társaiknál, és a gyerekek vérében az átlagnál alacsonyabbak voltak a gyulladást jeléző anyagok is. Nem így a szülőknél. Úgy tűnik, hogy a szülői empátiát a szervezet krónikus, bár alacsony szintű gyulladása kíséri, vagyis ha szenved a gyerek, az empatikus szülő immunrendszere is dolgozik. 

shutterstock 257205028

Az eredmények egyébként egybecsengnek a kutatók korábbi vizsgálataival, melyekből kiderült, hogy a gyerekek depressziós tüneteivel párhuzamosan a szülők szervezetében is kifejezettebbé vált a gyulladás, és a krónikus betegségben szenvedők gondozóinál is idővel krónikus gyulladás alakult ki a szervezetben, miközben a stresszhormon szintje növekedett. 

De vajon hogy függnek össze ezek a dolgok? Úgy tűnik, hogy ha szeretünk valakit, ha osztozunk a problémáin, negatív érzésein, az azzal járhat, hogy háttérbe szorítjuk a saját érzelmeinket, ami növeli bennünk a stressz és a gyulladásos folyamatok valószínűségét. Ráadásul a gyerekeinkért gyakran hajlamosak vagyok az egészségünket, az arra fordítható időt is feláldozni: kevesebbet alszunk, edzünk, meditálunk és lazulunk. Tehát megfosztjuk magunkat attól, hogy természetes módon csökkentsük a stresszt a szervezetünkben. 

Nyilván nem egyszerű dolgozó szülőként időt szakítani önmagunkra, olyan dolgokra, amikre a testünknek és a lelkünknek szüksége van, de úgy tűnik, hogy a fizikai és mentális egészségünk érdekében érdemes kihasítani olyan szabadidőt az életünkből, ami kizárólag rólunk szól. Ha megtesszük, boldogabban és tovább maradhatunk jó szülők is. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta