#ÉLETEM

6 meglepő alvási szokás bolygónkon

2016. február 25., csütörtök 08:47

Addig oké, hogy vannak akik háton, mások meg hason alszanak, ám a Huffington Post a rossz amerikai alvókra tekintettel most végigvette, hogy milyen egyéb furcsa alvási szokások vannak a Föld legkülönbözőbb részein.

1. A japán szunyókálók

Akár hiszik, akár nem, a japánok néha munka közben szundikálnak, és erre külön szavuk is van, még pedig az, hogy inemuri. Bizony nem csinálnak titkot abból, hogy mennyire fáradtak, hiszen csak az lehet elcsigázott, aki keményen dolgozik, ugye. És bizonyára a főnökeik is tisztában vannak azzal, hogy a a munkahelyi szieszta nem csökkenti, hanem növeli a hatékonyságot. Mielőtt elkezdeni irigykedni rájuk, eláruljuk, hogy az egész Földön ők alszanak a legkevesebbet, átlagosan 6 óra huszonkét percet naponta. 

2. Nagy-Britannia ritkán húz pizsit

Állítólag minden harmadik brit meztelenül alszik, aminek jótékony hatásait mi is vizsgáltuk már. Amellett, hogy ez igen jót tesz a hőháztartásunknak, a párkapcsolatot is erősíti. 

3. Az ausztrál csoportos alvás

Yasmine Musharbash antropológus megfigyelése szerint az ausztrál őslakosok általában sorba pakolt matracokon vagy ágyakon alszanak, és a sorok úgy helyezkednek el, hogy védelmezzék a gyengéket, tehát a gyerekek és az idősek alszanak középen. Ettől pedig mindenki jobban érzi magát, és békés, nyugodt elmével sokkal jobban megy az alvás. 

4. Mexikó és a függőágy

A Yucatán-félszigeten egész iparágat épített függőágyak gyártására, sokan a helyi lakosok közül ezekben is alszanak. Bár egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a függőágy jobb az ágynál vagy más fekvőalkalmatosságnál, sokan esküsznek rá.

5. Botswana és Zaire: nincs alvásidő

Carol Worthman antropológus elmondása alapján a botswanai és zairei törzseknél, és általában a vadászó-gyűjtögető népcsoportoknál nincs alvásra kijelölt időpont vagy napszak. "Akkor alszanak, amikor tudnak. Napközben, estefelé, a sötét éjszakában. Nem úgy van, mint a nyugati kultúrákban" – nyilatkozta a Discover Magazinnak. Alvásszakértők szerint mellesleg akkor igazán pihentető az alvás, ha tényleg fáradtak vagyunk.

6. Az indonéz félelemalvás

Bali szigetén létezik olyan, hogy félelemből alvás, vagyis stresszes helyzetekben az emberek azonnali mély álomba zuhannak. És milyen jól teszik, hiszen az alvás csökkenti vagy el is mulasztja a félelemérzetet. Carol Worthman a félelemalvás nem a szervezet reakciója, hanem egy balinéz szokás. 

Ez a hat érdekesség egyébként azt bizonyítja, hogy az alvás nemcsak biológiai, hanem kulturális, szokásbeli tényezők is befolyásolják. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta