#ÉLETEM

Boldog akar lenni? Az idejét becsülje meg, ne a pénzét!

2016. február 18., csütörtök 19:00

Azt a nagy igazságot, hogy a pénz nem boldogít, egy a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Eszerint sokkal hamarabb élhetik át az igazi boldogságot azok, akik az anyagiakkal szemben az időt értékelik.

A British Columbia Egyetem tudósai hat korábbi vizsgálat eredményeit, illetve 4600 felnőttet vontak be a kutatásba, melynek során a megkérdezetteknek valamivel több mint a fele vallotta azt, hogy az ő életében a pénznél sokkal fontosabb tényező a szabadidő, míg a többiek ennek ellenkezőjét állították.

„A tapasztalatok szerint márpedig az idő priorizálása nagyobb elégedettséghez és boldogsághoz vezet, és ez különösen igaz az idősebbekre. Ez érthető is, hiszen ahogy öregszünk, egyre kevésbé vezérel minket a pénzcsinálás fontossága, és annál inkább érdekeltek leszünk abban, hogy minél tartalmasabb módon töltsük el az időnket” – magyarázza Ashley Whillans, a kutatás vezetője.

A felmérésben résztvevőknek egy sor idővel és pénzzel kapcsolatos szituációt vázoltak fel, például megkérdezték tőlük, hogy a magas kezdő fizetéssel és hosszabb munkaidővel, vagy az alacsonyabb fizetéssel, de kevesebb munkaórával járó álláslehetőséget választanák, vagy, hogy egy a munkahelyükhöz közelebb eső drágább lakást vásárolnának-e egy távolabb lévő – így több ingázással járó –, olcsóbb lakás helyett.

Ezek persze mind komoly és meghatározó kérdések, de nap mint nap átélünk hasonló döntéshelyzeteket, amikor mérlegelünk, hogy az anyagiak vagy a percek fontosabbak számunkra. Ugorjak le a sarki kisboltba, ahol minden olyan drága vagy gyalogoljak el egészen a szupermarketig, mert ott most épp akciós a kedvenc borom? Ismerős a dilemma, igaz?

Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálatban résztvevők jövedelme és neme egyáltalán nem volt meghatározó tényező abban, hogy mit választottak, de azt is hozzá kell tenni, hogy a kutatásban nem vettek részt kimondottan alacsony jövedelemmel rendelkező emberek, hiszen egyeseknek a túlélés érdekében muszáj az anyagiakat előtérbe helyezniük sok minden mással szemben.

A tanulság az, hogy több szabadidővel sokkal inkább kedvezhetünk jóllétünknek, mint azzal, hogy megrögzötten a pénzre vadászunk, vagyis az idő nem pénz, annál jóval több...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta