#ÉLETEM

Boldog akar lenni? Az idejét becsülje meg, ne a pénzét!

2016. február 18., csütörtök 19:00

Azt a nagy igazságot, hogy a pénz nem boldogít, egy a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Eszerint sokkal hamarabb élhetik át az igazi boldogságot azok, akik az anyagiakkal szemben az időt értékelik.

A British Columbia Egyetem tudósai hat korábbi vizsgálat eredményeit, illetve 4600 felnőttet vontak be a kutatásba, melynek során a megkérdezetteknek valamivel több mint a fele vallotta azt, hogy az ő életében a pénznél sokkal fontosabb tényező a szabadidő, míg a többiek ennek ellenkezőjét állították.

„A tapasztalatok szerint márpedig az idő priorizálása nagyobb elégedettséghez és boldogsághoz vezet, és ez különösen igaz az idősebbekre. Ez érthető is, hiszen ahogy öregszünk, egyre kevésbé vezérel minket a pénzcsinálás fontossága, és annál inkább érdekeltek leszünk abban, hogy minél tartalmasabb módon töltsük el az időnket” – magyarázza Ashley Whillans, a kutatás vezetője.

A felmérésben résztvevőknek egy sor idővel és pénzzel kapcsolatos szituációt vázoltak fel, például megkérdezték tőlük, hogy a magas kezdő fizetéssel és hosszabb munkaidővel, vagy az alacsonyabb fizetéssel, de kevesebb munkaórával járó álláslehetőséget választanák, vagy, hogy egy a munkahelyükhöz közelebb eső drágább lakást vásárolnának-e egy távolabb lévő – így több ingázással járó –, olcsóbb lakás helyett.

Ezek persze mind komoly és meghatározó kérdések, de nap mint nap átélünk hasonló döntéshelyzeteket, amikor mérlegelünk, hogy az anyagiak vagy a percek fontosabbak számunkra. Ugorjak le a sarki kisboltba, ahol minden olyan drága vagy gyalogoljak el egészen a szupermarketig, mert ott most épp akciós a kedvenc borom? Ismerős a dilemma, igaz?

Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálatban résztvevők jövedelme és neme egyáltalán nem volt meghatározó tényező abban, hogy mit választottak, de azt is hozzá kell tenni, hogy a kutatásban nem vettek részt kimondottan alacsony jövedelemmel rendelkező emberek, hiszen egyeseknek a túlélés érdekében muszáj az anyagiakat előtérbe helyezniük sok minden mással szemben.

A tanulság az, hogy több szabadidővel sokkal inkább kedvezhetünk jóllétünknek, mint azzal, hogy megrögzötten a pénzre vadászunk, vagyis az idő nem pénz, annál jóval több...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta