#ÉLETEM

Tesztelték, hogy a súlyzós edzés vagy a futás jobb-e az agynak

2016. február 15., hétfő 16:36

Ha rendszeresen edzünk, akkor a gondolkodásunk rugalmasabb, az agyunk jobban pörög, és lassabban is hülyülünk el öreg korunkra. Ráadásul a rendszeres edzés a mentális egészségünknek is jót tesz. Edzeni tehát már csak ezért is ajánlott, és gyakorlatilag mindegy mit csinálunk, a lényeg, hogy találjunk benne örömöt. Persze annak, aki már amúgy is rá van kattanva a mozgásra, azt sem árt tudnia, hogy milyen mozgásformával tesz a legjobbat az elméjének. Most egy finnekből és amerikaiakból álló kutatócsoport éppen erre kereste a választ. 

A The Journal of Physiology-ban megjelent vizsgálatban a kutatók azt tesztelték, hogy vajon a kardiotréning (például a futás), az intervallum edzés vagy a súlyzós edzés kedvez leginkább az új idegsejtek kialakulásának. Az eredmények szerint egy hat hetes időszak alatt a rendszeres kardiotréning mellett a memóriáért felelős hippocampusban kétszer-háromszor annyi új idegsejt keletkezik, mint más mozgásformák hatására. A mozgás következtében keletkező idegsejtek konkrét mennyiségét úgy tűnik genetikai tényezők befolyásolták. 

shutterstock 203733427

A kutatás izgalmas, egyetlen szépséghibája, hogy nem embereken, hanem hím patkányokon végezték (nem, gőzünk sincs hogyan emelgettek súlyokat a patkányok), szóval talán korai még a sarokba vágni a súlyzóját, és nekiindulni a legközelebbi parknak. Az mindenesetre meglepő eredmény, hogy az eltérő mozgásformák között ekkora különbség lehet a neurogenezis szempontjából, és a későbbi kutatások talán választ adnak majd a miértre is.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta