#ÉLETEM

Nem, nem egészségesek a mirelit kaják

2016. február 13., szombat 09:14

A szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases szaklap legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy miért nem egészséges a gyors és feldolgozott ételek fogyasztása. A kutatás vezetője, dr. Clett Erridge szerint a feldolgozott élelmiszerek, mondjuk a darált húsok számos betegséggel összefüggésbe hozhatóak, illetve növelhetik azok kialakulásának kockázatát.

Az ok: a kórokozó-asszociált molekuláris mintázatok (PAMP), vagyis a különböző kórokozó csoportokra jellemző molekulák, melyek az emberi sejtek(b)en nem találhatóak meg (ilyenek például a bakteriális szénhidrátok és peptidek, a bakteriális vagy virális DNS vagy RNS).  „Az immunrendszerünk rosszul reagál azokra az egészségre káros élelmiszerekre, amik ilyen molekulát tartalmaznak„ – mondja dr. Erridge, aki felfedezte, hogy főleg a fagyasztott és feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak ilyen fertőző molekulákat.

A friss élelmiszerekben, legyen akár hús, akármilyen zöldség vagy gyümölcs, a PAMP-szint kimutathatatlan, ha azonban feldarabolják vagy ledarálják, akkor rohamosan nő a mennyiségük, még akkor is, ha fagyasztóban tárolják. - írja a Daily Mail. Sok a káros molekula az előre felaprított mirelit zöldségekben, a tésztaszószokban, a szendvicsekben, hamburgerben, kolbászban és a lasagnéban is, de bizonyos sajtok és csokoládék fogyasztói sincsenek biztonságban.  

Az önkénteseken egy hétig tesztelték az alacsony PAMP-tartalmú ételeket, és már ilyen rövid idő elteltével is kimutatható volt, hogy a váltás mennyire jótékony hatással volt az egészségre. A fertőzéseket, stresszt, gyulladást, illetve allergiát jelző fehérvérsejtek szám például 11 százalékkal esett vissza, de a résztvevők szervezetében az LDL-koleszterin szintje is csökkent, mégpedig 18 százalékkal. És ez nem minden, akik csökkentették az efféle élelmiszerek szervezetbe való bevitelét, átlagosan 0,6 kg-val lettek könnyebbek, 1,5 centiméterrel lett kisebb a derékbőségük.

Ha ezt sikerül szinten tartani, akkor akár több mint 40 százalékkal csökkenthet a koszorúér betegség kockázata, de csökken a 2. típusú diabétesz kialakulásának veszélye is. Ha pedig nem, akkor búcsút lehet inteni minden pozitív következménynek, amikor ugyanis a résztvevőknek PAMP-ban gazdag élelmiszerek, akkor a kedvező folyamatok a visszájára fordultak, ami egyértelműen arra utal, hogy ezek a molekulák károsak az egészségre

Dr. Erridge szerint egyébként nem minden feldolgozott élelmiszerben vannak ilyen molekulák, és bármilyen élelmiszer előállítható lenne úgy, hogy ne tartalmazza ezeket. A kutatók úgy vélik, hogy az élelmiszergyártók kezdhetnének valamit az eredményekkel és a módszereikkel, és ha sikerülne eltávolítani ezeket a molekulákat az élelmiszerekből, az azt eredményezné, hogy anélkül ehetnénk egészségesebb ételeket, hogy megváltoztatnánk az ételek ízét, textúráját, árát vagy az összetevőit. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta