Száz kalóriát elégetni nem is olyan nehéz

Ha már csak száz kalóriát kell elégetned ahhoz, hogy meglegyen a napi adag, akkor nem kell rögtön az edzőterembe rohannod. A Marie Claire összegyűjtött néhány olyan hétköznapi tevékenységet, ami segíthet ebben. 

Sétálj reggeli előtt!

Az sem rossz, ha futsz a busz után, de a szakértők szerint már azzal is jól jársz, ha 20 percet sétálsz reggel. „Felgyorsítja az anyagcserét, és az előző napi elmaradásodat is behozhatod korán reggel” – mondta Bob Harper, Jumpstart to Skinny című könyv szerzője az újságnak. Egy 20 perces közepes tempójú sétával száz kalóriát égethetsz el. 

Rágózz a kilók ellen!

Kollégáidat talán idegesíteni fogja, hogy folyamatosan nyammogsz munka közben, viszont a rágó nemcsak a leheletet frissíti, hanem kalóriát is égethetsz vele. Az újság számításai alapján egy 68 kilós nő a rágózással 12 percenként 11 kalóriát éget el. Gondolj bele, mennyire vékonyra rágózhatod magad akkor, ha egész nap ezt csinálod!

A nevetés mégsem hizlal, sőt!

Bizony, a kacagással is kalóriát lehet égetni. A Vanderbilt Egyetem kutatása szerint percenként 1,3 kalóriát égethetünk el nevetéssel, úgyhogy itt az ideje programot csinálni a szórakoztató barátokkal, vagy éppen betárazni a legviccesebb filmeket és fogyni. 

Lépcsőzz!

Percenként 7-10 kalóriát égethetsz el, ha felfelé mész, és ennek harmadát, ha lefelé veszed az irányt. Persze lehet, hogy kiköpöd a tüdődet, de az biztos, hogy több izmodat mozgatod át vele, mint mondjuk, a már korábban javasolt rágózással. 

shutterstock 322034480

A kertészkedés is fogyaszt!

Nem csak azért érdemes rendben tartani a kerted, hogy több zöldséged és gyümölcsöd legyen, vagy hogy ne szóljanak meg a szomszédok. Azért is lényeges, hogy rendszeresen kertészkedj, mert 25 perc alatt 113 kalóriát égethetsz el.

Táncolj takarítás közben!

Talán nehéz lesz a porszívó hangját túlszárnyalni a zenével, de próbáld meg, ugyanis, ha egy sima takarítást összevonsz egy kis táncikálással, akkor egyrészt gyorsabban végezhetsz a zene ritmusának köszönhetően, másrészt pedig több kalóriát is égetsz közben.

Állj fel munka közben, vagy ficeregj!

Érdemes gyakrabban felállnod a székedből, ugyanis az állással 33 százalékkal több kalóriát égetsz el, mint mikor csak ülsz. Gondolj erre akkor is, mikor legközelebb tömegközlekedési eszközre szállsz vagy egy váróterembe érkezel. Telefonálás közben pedig sétálgass, égess ezzel kalóriát. Ha mégis ülve maradnál, akkor pedig rázd a lábad, a kezed, vagy tegyél bármit, ezzel ugyanis megduplázhatod az elégetett kalóriák számát.

Biciklizz a szabadban!

Persze ugyanezt egy edzőteremben is meg tudod tenni, de sokkal szórakoztatóbb lesz tavasszal valahol a szabadban a családban. Az is elég, ha csak a környéken tekersz, és nem is kell nagyon megerőltetned magad ahhoz, hogy 15 perc alatt 102 kalóriát égess el. 

Szerelj autót!

Jó, ez nem éppen olyan dolog, amit mindennap megtehetsz, ráadásul azért némi háttértudomány is szükségeltetik a sikeres autószereléshez, de állítólag félóránként 102 kalóriát lehet elégetni vele. Már ha valamit csinálsz is, sajnos a nyitott motorháztető feletti hümmögés már nem ennyire hatékony.

shutterstock 249165466

Biliárdozz vagy bowlingozz!

Mikor legközelebb programot beszélsz meg a barátaiddal, vagy éppen randira vagy hivatalos, dobd fel a biliárdozás vagy a bowling lehetőségét is, ugyanis 35 perc alatt 99 kalóriát égethetsz el a biliárddal, 102 kalóriát pedig 30 perc bowlingozással, vagyis nyugodtabb lelkiismerettel fogyaszthatod közben az italod, mintha csak beszélgetnél egy kocsmában. 

Evezhetsz és/vagy horgászhatsz is!

Ezen sem csodálkozunk, hiszen ahogyan lépcsőzőgép vagy szobabicikli, úgy evezőgép is van a legtöbb edzőteremben, de nyilván sokkal izgalmasabb mindezt a szabadban csinálni. Főleg, hogy 30 percenként 102 kalóriát égetsz, ráadásul a vállaidat is szépen formálja. Ha pedig kikötsz valahol, horgássz egy kicsit, ugyanis 25 perc alatt 99 kalóriát elégethetsz. Persze nem akkor, ha egy széken ülve sörözöl, miközben várod a kapást, hanem akkor, ha a vízben álldogálsz, és gyakran bedobod a csalit. 

Pingpongozd magad vékonyra!

Akár a munkahelyeden, akár a parkban találsz pingpongasztalt, használd rendszeresen. 25 perc alatt 113 kalóriát égethetsz, úgyhogy egy kiadós délutáni pingpongcsata felér egy rendes edzéssel. 

Frizbizz vagy ugrálókötelezz!

Nyilván kényelmesebb pihengetni a parton és olvasni, de azért szánj egy kis időt például frizbizésre is a nyaralás alatt, hiszen 102 kalóriát égethetsz el félórás mozgással. Vagy ugrálókötelezz egy kicsit az udvaron délutánonként és 10 perc alatt 113 kalóriát égethetsz el. 

shutterstock 288718958

Ne pépesítsd az ételeket!

Azt már említettük, hogy a rágózással kalóriát égethetsz, de az sem mindegy, mit rágsz. Egy közepes alma 60 kalóriát tartalmaz, ezzel sokkal jobban jársz, mint ha ugyanennyi kalóriányi almalevet fogyasztanál. „Mikor szilárd ételt eszel, a rágás és az emésztés miatt a szervezeted több energiát fogyaszt” – írja Becky Henn, a téma szakértője. 

Főzz egy jót, lehetőleg fűszereset!

Talán úgy gondolod, hogy egyszerűbb és gyorsabb, ha rendelsz valamit vagy étterembe mész, viszont ha magad készíted el az ételt, azaz szeletelsz, pucolsz, kavargatsz, 45 perc alatt 102 kalóriát is elégethetsz. Ha pedig előtte a bevásárlást is te intézed, akkor talán el is tudod égetni az összes kalóriát, amit a finom vacsorával beviszel. Főleg, ha valami fűszereset eszel, ugyanis olyankor a tested bemelegszik, amit érezhetsz is azon, hogy izzadsz, de az orrfolyás is ennek a jele. Egy fél teáskanál Cayenne-i paprika felgyorsítja az anyagcserédet, ezért érdemes hozzáadni a vacsorához. 

shutterstock 94396489

Meditálj!

Ha úgy akarsz kalóriát égetni, hogy egyáltalán nem akarsz mozogni, akkor a meditálást ajánljuk. A lényege, hogy megnyugszol, kizárod a stresszt, ettől csökken kortizolszinted, ami elősegíti, hogy több kalóriát égess. 

Aludd végig az éjszakát!

Ha pihentető az éjszakád, annak rengeteg pozitív hatása mellett az egyik legfontosabb része, hogy a hormonszintedre is kedvező hatást gyakorol, ezzel pedig elősegíted azt, hogy ne hízz el. A ghrelin nevű éhséghormon csökken a szervezetedben, vagyis minél tovább alszol, annál később leszel éhes, így és nem viszel be fölösleges kalóriákat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra