#ÉLETEM

Igenis van olyan, hogy edzésallergia

2016. február 12., péntek 17:08

Mostantól megvan a kifogása, ha nem akar sportolni, ráadásul olyan, amivel nehezen lehet vitatkozni. A kutatók bebizonyították ugyanis, hogy létezik olyan, hogy valaki allergiás a testmozgásra.

 A jelenséget (aminek egyébként vibrációs urticaria a hivatalos neve) génmutáció okozza, és hasonló bőrtünetekkel jár, mint a többi túlérzékenység. A kiütéseket kiválthatja futás, de akár tapsolás vagy egy rázós busz út is, és akinél jelentkezik a vibrációs urticaria, annak a viszkető bőrpír mellett fejfájás, homályos látás és fáradtság is szerepelhet a tünetek között. Ezek általában egy órán beül el is múlnak, viszont akár napjában többször is előjöhetnek.  

Ez történik a szervezetében

Allergiás reakció esetén a hízósejtek hisztamint és egyéb anyagokat juttatnak a véráramba és a szövetekbe (ezt a hízósejt degranulációnak hívja a tudomány). A kutatók ezért a vibrációs csalánkiütés vizsgálatakor megmérték, hogy mennyi hisztamin van az alanyok vérében. Megfigyelések szerint ennek az anyagnak mennyisége jelentősen nőt a test rázkódásának hatására, és körülbelül egy óra kellett ahhoz, hogy csökkenjen a szintje, ami pedig azt bizonyítja, hogy a hízósejteknek is köze volt a tünetekhez. Emellett  észrevették azt is, hogy a triptáz is szint növekedett, ami szintén a hízósejt degranuláció jele. 

Dr. Hirsh Komarrow, a kutatás egyik vezetője azt is elmondta, hogy azoknál is megfigyelhető volt a hisztamin szintjének minimális emelkedése, akiknél nem jelentkeztek bőrtünetek, vagyis ez egy normális reakció. De akkor mitől függ, hogy valakinél jelentkeznek-e a kellemetlen tünetek vagy sem? A szakemberek 1981-ben kezdték el tanulmányozni két család hasonló tünetei alapján a jelenséget és sikerült kimutatni az ADGRE 2 gén mutációját azoknál, akik vibrációs uticariában szenvednek. 

Van jó oldala is! 

Ugyan egy gyakori allergiatípus, de dr. Anthony Fauci szerint a vibrációs urticaria kutatása segít jobban megérteni az immunrendszer működését és reakcióit,  például az enyhe vagy a komolyabb allergiás tüneteket. "A tanulmány megmutatta a sejtek biológiájának érdekes új oldalait, és sikerült jobban megvizsgálni az allergiás válaszok kialakulásának okait" - tette hozzá Fauci. Dr, Dan Kastner, a kutatás társszerzője pedig arról beszélt, hogy az eredményeiknek köszönhetően új, hatékonyabb kezeléseket lehet majd kifejleszteni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta