Halogatja a feladatait? Az önben lakó démon a felelős!

Február eleje: az évnek az az időszaka, amikor az újévi fogadalmak kihűlnek, a kezdeti lelkesedés elkopik és átveszi a helyét a régi megszokott kerékvágás. De mi ennek az oka? Miért olyan nehéz betartani az áhított rutint?

Az új év első napjaiban mindenki hatalmas elánnal vág bele az új kezdetekbe, megtelnek a konditermek, a közértekben tolong a nép az “egészséges kaja” részlegen - aztán pár héttel (nappal!) később mintha egy láthatatlan kéz kiradírozta volna a lelkesedést. A kezdeti lendületet megöli valami belső erő, ami ott lappang minden emberben és megakadályoz bennünket, hogy kihozzuk a legtöbbet magunkból. Az irónia az egészben, hogy ezt az erőt az evolúció azért alakította ki sok ezer évvel ezelőtt, hogy segítse a túlélésünket. Az emberi szervezet, beleértve az elmét, a stabilitásra törekszik, nem szereti túlzottan a változást. A stabilitás biztonság és régen ez volt a túlélés eszköze.  Manapság viszont épp ellenkezőleg: a folyamatos megújulás a boldogulás kulcsa.

shutterstock 192403340

A konfliktus tehát ott keletkezik, hogy a mai világ köszönő viszonyban sincs az ősemberi élettel, a fejünkben lévő ösztönös program nem segít, hanem hátráltat. A halogatásra való hajlamra még az is rátesz egy lapáttal, hogy egyre több olyan eszköz vesz minket körbe, melyek bármelyik pillanatban könnyen elérhető kielégülést kínálnak, legyen szó a híroldalak folyamatos újdonságdózisairól vagy a Facebook kimeríthetetlen cuki/érdekes/személyes hírfaláról.

Ezek a csalogató időcsapdák félelmetes hatékonysággal képesek megakadályozni, hogy az igazán fontos, ám hosszabb távon megtérülő dolgokkal foglalkozzunk. Ráadásul az okostelefonoknak köszönhetően a nap 24 órájában szó szerint karnyújtásnyira vannak ezek a csábító pótcselekvések.

Ismerjük meg a bennünk lakó ellenséget

A halogatás persze nem egy új keletű probléma. Mivel a legértékesebb erőforrásunkat  - az időnket - bitorolja, ezért rengetegen foglalkoztak a témával és keresték, keresik a megoldást. Sok elegáns elmélet és megoldást találtak már a pszichológusok és a produktivitás megszállottak, de gyakorlatban mégis sokszor akadályba ütközik az ember.

Az egyik és talán legfontosabb ok nem más, mint hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan mi is okozza bennünk egy fontos feladat elodázását. Nem ismerjük elég jól az ellenséget - és pontosan ez az ő legerősebb fegyverük. A halogató "démonaink" azért tudnak létezni - sőt virulni! - mert nincs róluk tudomásunk.  Ahogy írja Charles Baudelaire egyik novellájában: "az ördög legnagyobb húzása, hogy elhitette magáról, hogy nem létezik." A halogató démonok legyőzéséhez tehát az első lépés az, hogy megismerjük az őket működtető erőket. 

1. Paragép démon

Mind közül talán a legnépszerűbb az úgynevezett Paragép démon: ő azzal fegyverez le minket, hogy bemeséli nekünk, hogy az előttünk álló feladat egy szörnyen félelmetes valami és kudarc esetén mindenképpen összedől a világ, de minimum kijavíthatatlan presztízsveszteséget szenvedünk. A valóság természetese az, hogy a legtöbbünk munkája során nem tud olyan hibát elkövetni, ami az életét veszélyezteti. Egy bázisugró esetében nyilván más a helyzet, de egy irodai környezetben meglehetősen nehéz belehalni például egy telefonhívásba.

2. Holnapmindenjobblesz démon

A Holnapmindenjobblesz démon azt suttogja, hogy ma épp nem jók a körülmények, azonban holnap szép idő lesz, tele leszünk energiával és semmi váratlant nem fog húzni az élet. Az igazság ezzel szemben az, hogy minden “holnap”  pont olyan kaotikus lesz, mint a mai nap, és ezzel kezdődik is újra az ördögi démoni kör.

shutterstock 101984734

3. Stigma démon

A Stigma démont kevesen ismerik fel, pedig mindenki napi szinten találkozik vele. Ennek az alfajnak áldozata az a szerencsétlen tennivaló, ami valamiért a teendő listánk végére kerül valami oknál fogva és nap mint nap lecsúszik a lista aljára. Sokszor nem is túl nehéz tennivalók ezek, de az agyunk stigmatizáltja őket és nemkívánatos elemmé válnak. A valóság az, hogy ezek a feladatok semmivel sem lesznek nehezebbek, mint amikor felkerültek a listára.

4. Ködölő démon

A Ködölő démon azokat szokta kísérteni, akik nem elég precízek a célkijelölésben. Amikor egy pongyolán meghatározott feladat előtt állunk, akkor egy hang sokszor azt sugallja, hogy egy tapodtat se mozduljunk, hiszen pontos cél híján nem tudjuk merre érdemes az első lépést megtenni. A valóság az, hogy még ha nem is tudjuk pontosan mi a végső megoldás, az első lépés lendülete általában kirajzolja a következő lépést.

5. Gigantikus démon

A Gigantikus démon egy újabb klasszikus. Ő akkor üti fel a fejét, amikor a feladat nyomasztóan nagy, vagy legalábbis annak tűnik. Hasonlóan az előzőhöz, ilyenkor is leblokkolunk, mert túl nagy falatot látunk magunk előtt és jobbnak látjuk inkább bele sem kezdeni. Igazság szerint viszont még a legnagyobb feladat is apró darabokból áll. Hogyan eszünk meg egy elefántot? Darabonként.

6. Vergődő démon

A Vergődő démon akkor aktivizálódik, amikor kimerültek vagyunk és bemeséljük magunknak, hogy “csak egy kis Facebook, csak egy kis hírolvasás, hogy beinduljon újra az agyunk és utána jöhet a nagy feladat”. Nem, valójában nem lesz több energiánk ezektől. A legjobb amit tehetünk, hogy mihamarabb feltöltjük a lemerült elemeinket.

7. Dögunalom démon

Ő a végtelenül unalmas feladatokra száll rá. Ezek olyan "kihívások", melyeket egyszer már elvégeztünk és pontosan tudjuk, milyen borzasztó unalmasak, móka és kihívás mentesek. Ha csak annyit mondok, hogy adóbevallás, mindenki tudja miről beszélek. Ez a démonok közül kakukktojás, mert ő nem hazudik, a feladat valószínűleg tényleg dögunalom. Azonban mivel nem először csináljuk, valószínűleg sokkal gyorsabban végeznénk vele, mint hisszük.

shutterstock 214177720

8. "Ráérünk-arra-még" démon

A "Ráérünk-arra-még" vagy más néven Pató Pál démon akkor fertőzi meg a teendőnket, ha azoknak nincs pontos keretük, határidejük és “majd valamikor megcsinálom”, felkiáltással rakjuk a teendők közé. Valahol mélyen érezzük, hogy nagy eséllyel soha nem fogjuk megcsinálni ezeket, ugyanis az időnket folyamatosan ki fogják tölteni azok a feladatok, amiknek viszont van határidejük, sürgősek.

9. Adrenalin-díler démon

Ő az egyetemisták kedvenc démona. Ő felelős a vizsgák előtti koffeinmámorban úszó tanulós virrasztásokért. Addig halogattatja a vizsgaanyag elsajátítását, ameddig csak lehet. A határidő közeledtével a szervezet turbó fokozatba kapcsol, adrenalint és egyéb ingerületátvivő anyagot lövell a véráramunkba, ami felpörget, euforikus állapotot idéz elő és épp ezért könnyű rákattanni. Ezzel a fókuszált állapottal nem is lenne gond, csakhogy általában a jó eredményhez nem elég egy fejetlenül rohangáló csirke az utolsó pillanatban.

E kilenc bajkeverő nevét nem fogja senki megtalálni pszichológiai szakirodalomban azon egyszerű okból, hogy nincsenek benne. Ezek kitalált karakterek, melyek egy-egy jól körülhatárolható "tünetegyüttesre" lettek ráhúzva. De talán pont a megszemélyesítésük és a humoros hozzáállás segíthet megküzdeni ezekkel a képzeletbeli félelmeinkkel: azokkal a félelmekkel, amelyek megakadályozzák, hogy saját magunk legjavát nyújtsuk. Ezek a metaforák nyugtatóan hatnak, általuk nem fognak a blokkok annyira félelmetesnek tűnni (ezt a pszichológiai trükköt egyébként az FBI túsztárgyalói is előszeretettel használják).

Ismerni a démonokat, a halogatást működtető mechanizmusokat már magában egy óriási fegyvertény. Azonban nem biztos, hogy elég. Ezek az alattomos erők ugyanis észrevétlenül kúsznak be a tudatunkba és amikor ráeszmélünk, hogy baj van, már az ő irányításuk alatt cselekszünk. A démonokat ugyanis a hüllőagy, az ösztönök bázisa generálja. Ez egy igazi 22-es csapdája, amiből nem könnyű kiugrani.  De nem is lehetetlen. Kell valami vagy valaki, ami bekapcsolja a racionális elmét, mielőtt a démon átveszi a hatalmat és bekerülünk a halogatás spiráljába. Erről részletesebben a sorozat következő részben lesz szó. 

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus az emPatika munkatársai, valamint Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra