Nagy szerelmi statisztika: egyre később házasodunk

A biztosítók szeretik a statisztikákat, ezért a Generali össze is dobott egyet a házasság világnapja alkalmából, ami idén - kapaszkodjon meg - pont február 14-én lesz. A szerelemtérképből kiderül, hány évesen állunk az oltár elé, és melyik megyében rohannak a házasságkötő termekbe a népek. Részletek a hajtás után! 

Mennyi az annyi? 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es adatai szerint a házasulandók átlagéletkora viszonylag magas (nők: 33,1 év, férfiak: 36,3 év), ennek pedig az az oka, hogy sokan többször is elkötelezik magukat. A Generali felmérésében a férfiak 32,5,  a nők 29,7 évesen állnak először oltár/anyakönyvvezető elé, míg 1990-ben a férfiak 24,7 évesen, a nők pedig mindössze 22 évesen házasodtak.  Ez az időpont egyébként egyre későbbre tolódik az egész világon, ám az egyes országok között jelentős eltérések lehetnek. A legkésőbb, általában 30 éves kor felett jelenleg az észak-, illetve nyugat-európai országokban élők házasodnak.

Hol és mikor?

A nők általában mindenhol fiatalabb korukban házasodnak mint a férfiak. Ez nálunk sincs másképp, a magyar férfiak többsége 30-34 éves korában nősült 2014-ben: a 20-29 éves korosztály mindössze két megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Békésben előzte meg az említett csoportot. A nők esetében minden megyében a 25-29 éves korosztály mondta ki a legtöbb boldogító igen. Ez a tendencia bizonyos szempontból szerencsésnek is mondható, hiszen egy friss amerikai kutatás szerint azoknak, akik nem szeretnének elválni (legalább az első 5 évben), 28 és 32 éves koruk között érdemes megházasodniuk. 

Nem meglepő, hogy Magyarországon a legtöbb – közel 8000 – házasságot Budapesten kötötték, ahol a férfiak átlagos életkora 37,5, míg a nőké 34,4 év volt: mindkét nem esetében ez a legmagasabb országosan. A házasságok számát tekintve Budapestet Pest megye (közel 4700 házasság) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (több mint 2400 pár) követi . A legkevesebben Nógrádban érezték úgy, hogy készek megállapodni, itt mindössze 658 esküvőnek örülhetett a násznép. A legalacsonyabb átlagéletkorú (nők: 30,9, férfiak: 34,1) házasságkötőkkel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye büszkélkedhet. Az idősebb korosztályból is sokan érezték úgy, hogy érdemes belevágni: országszerte közel 2700 ötven év feletti nő és közel 4000 férfi kötött életre szóló szövetséget.

generali-szerelemterkep-infografika-160210
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek