Nők, akiket semmi nem tart vissza a világjárástól

Ismerjék meg Ritát, Tímeát és Zsuzsit, a három világjárót, akiket sem a szingliség, sem a pénzhiány, sem a kerekesszék nem tart vissza attól, hogy újra meg újra útnak induljanak.

Rita, a Sárga ruhás lány

Meghatározó pillanat volt Rita életében, amikor egyszer csak ott állt Budapesten lakás és munka nélkül. Éppen az utolsó lépéseken volt túl, mielőtt belekezdett életének legnagyobb kalandjába. Harmincas évei közepén ugyanis feladta korábbi életét, és 2014 őszén nekivágott Ázsiának. A Sárga ruhás lány néven blogoló utazó az azóta eltelt időben rengeteg egzotikus helyet bejárt Szingapúrtól Vietnamon át Indonéziáig. Utóbbi ország olyannyira a szívéhez nőtt, hogy miután egy rövid időszakot Magyarországon töltött, újra visszatért ide. 

Rita kivételesen kék ruhában kedvenc országában, Indonéziában
Rita kivételesen kék ruhában kedvenc országában, IndonéziábanA sárga ruhás lány / Facebook

Rita története sok szempontból izgalmas, de számunkra leginkább amiatt különleges, hogy bizonyítja, az utazáshoz sokkal inkább kell elszántság, talpraesettség és érzékenység az emberi kapcsolatokra, mint rengeteg pénz. Többször is adott már költséghatékony tippeket a Travelónak: megtudtuk tőle, hogyan kell alkudozni, vagy éppen, hogy milyen módon lakhatunk ingyenesen egy csodás villában akár hónapokig egy olyan népszerű nyaralócélpontban, mint Bali. Legutóbb pedig azoknak adott tanácsokat, akik télből-nyárba típusú utazásra vágynak, de szeretnék minél olcsóbban megúszni a dolgot.

Zsuzsi, alias Female Yeti

"Volt már, hogy lemondtam az életről, és becsuktam a szemem" – mondta a Travelónak Female Yeti, egy fiatal, szingli utazó, aki 2015 szeptemberében indult világ körüli útra. Azóta volt, hogy a becsapódást várta egy viharos, himalájai helikopterúton, volt, hogy vérző kézzel cápák elől úszott el a Bahamákon, volt, hogy a sziklákról a tengerbe ugrott Spanyolországban, vagy épp egy riói favela közelében bulizott a helyiekkel.

Zsuzsi Ausztráliában
Zsuzsi AusztráliábanFemale Yeti

A budapesti lány közgazdászként végzett, és miután nyelvtudás nélkül nem kapott megfelelő munkát, Angliában próbált szerencsét. Eleinte gyerekekre vigyázott, majd egy komolyabb, televíziós munkát sikerült szereznie. A fizetése nagy részét utazásokra költötte. Az elmúlt években rengeteg lenyűgöző, és extrém helyen járt, szafarizott és hőlégballonozott Tanzániában, tettette az előkelőt Monacóban, szörfözött és bungee jumpingolt Ausztráliában, űrrepülőgépet látogatott Amerikában, kipróbálta a homoksiklást Dubajban, a mélyvízi szabadmászást Spanyolországban.

Zsuzsi az Annapurnán
Zsuzsi az AnnapurnánFemale Yeti

Ezek után 2015-ben, Londonban kiváltotta a Mytravelcash bankkártyát, amivel világszerte olcsón tud pénzt felvenni, és egyetlen, Kathmanduba szóló repülőjegggyel a hátizsákja oldalzsebében, két év alatt spórolt pénzéből indult világ körüli útjára. Kalandjairól erre olvashat tovább.

Tímea, a kerekesszékes utazó

Fürdőzött már delfinekkel San Diegóban, napozott a marokkói óceánpart homokjában, korzózott a zsúfolt barcelonai Ramblán, küzdött a vesetisztító New York-i kátyúkkal, és velencei lépcsőkkel. Az érdekesség mindezekben, hogy Tóth Tímea kerekesszékkel járja a világot. 2015 őszén pedig három hetet töltött az Egyesült Államokban.

Tóth Tímea Los Angelesben
Tóth Tímea Los AngelesbenTóth Tímea

Kedvenc amerikai élménye delfinekkel fürdőzés volt a San Diego-i Sea Worldben. “A vendégek búvárruhába öltöznek, majd leültetik őket a medence szélére szép sorban, az idomár kiosztja a halacskákat, és hozza a delfineket. Ők adott kézjelre felemelik az orrukat vagy fordulnak. Ha ott a hal, akkor odaúsznak az emberhez. Azt figyeltem, hogy hozzám tök lassan és óvatosan közelítettek, gyengéden érintettek. A kutyák is hasonlóan szokták, azt érzik valószínűleg, hogy pici, gyenge, vigyázni kell rá"  – mesélte a Travelónak.

Delfinkaland
DelfinkalandTóth Tímea

"Érdekes a delfin tapintása, leginkább olyan, mintha egy műanyag bevonat lenne rajta, a teste mégis meleg.  Nagyon sokat jelent, hogy ott lehettem. Előre nem tudhattam, hogy állnak majd hozzám, és ahhoz például, hogy elég vízi hulla módon úszom. Szerencsére a jó értelemben vett amerikai hozzáállással találkoztam” – teszi hozzá Tímea, akinek utazásairól itt olvashat tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra