Plácido Domingo és vidéki diszkó is volt az Opera estélyén

Vörös szőnyeg, dekorációs BMW szépen megvilágítva, libériás inasok és néhány turista - ezt láthatta az, aki szombat este 7 körül az Opera környékén sétált. Tüntetők és celebek sehol, a fotósok sem taposták egymást, hogy megörökítsék Kiszel Tünde citromsárga ruháját. Három éve ugyanis megváltozott a koncepció, és valakik valahol úgy döntöttek, hogy legyen inkább valami komoly, drága belépőkkel, színvonalas előadókkal és komoly körítéssel. Ez lett a Shakespeare estély, ami nem igazán bál, de nem is csak egy operaelőadás, hanem valami más, aminek még nem sikerült megtalálni a pontos helyét, de az irány biztató. 

Változó dress code

Az eredetileg Shakespeare-bálként meghirdetett esemény nagyjából három héttel ezelőtt estéllyé avanzsált át. Ennek oka talán az lehetett, hogy az emberek egyszerűen megőrültek Plácido Domingóért, aki az este sztárja volt, ezért a szervezők úgy döntött, inkább beengedi a báli belépőt megvenni nem képes, de szórakozni vágyó tömeget. Az Opera meg is telt, a bálba indulók pedig különtermekben és páholyokban fogyaszthatták az úri közönségnek kínált ételeket és italokat.

A műsort Ókovács Szilveszter és Morvai Noémi vezették, a főigazgató poénjai elég erősre sikeredtek, úgyhogy néha úgy éreztük magunkat mintha a Kossuthon a Rádiókabaré 1986-os ismétlését hallgatnánk.  "Annyi itt az abroncs, mint egy gumitelepen" - utalt Ókovács a habcsónak öltözött elsőbálozókra, majd kiderült, hogy Orbán Viktor és lánya, Rogán Antal és neje, Fábry Sándor és Kovács Ákos is imádják az operát, ezért ők is eljöttek. 

A Maestro már bevonulásával is tapsvihart kapott, a nézőtér pedig elnémult, amint belefogott az első áriába. A 75 éves tenor hangja még azoknak is lenyűgöző, akik nem mozognak otthonosan az opera világában, nyálasan hangzik, de tényleg betölti a teret lényével. A bécsi operabálról érkező énekes három számot vállalt be, ám az MTVA-nak sikerült az, ami keveseknek, nem tudtak rögzíteni, ezért Domingo újra színpadra állt, valahol pedig egy fej a porba hullott.  A Besame mucho után már tombolt a közönség, 15 perces vastapssal ünnepelték Domingót, aki ezután karmesteri szerepre váltott, és elvezényelte a Traviata pezsgőáriáját is. 

Oszlik a tömeg

Sajnos a taps után elült a buli, a politikusok számos marcona alakkal körbevéve, egy különteremben mulattak a maestróval, a normál jegyet vásárlók pedig távoztak. Akik mégis maradtak, azok a színpadon gyülekeztek, mert kezdődött egy árverés az Országos Mentőszolgálat részére. Ide érdekes módon a politikusok nem jöttek le, valószínűleg őket is kínosan érintette, hogy egy árverésen kell pénzt kalapozni mentőautóra, ahelyett, hogy lecsípnének néhány méternyi műfűre szánt pénzt. Az árverés dinamikusan indult, olyan tételekkel, mint Plácido Domingo egyik jelmeze az esten, 4 fős páholy egy 2017. évi kiemelt eseményre, premierbérlet két személyre, 2 jegy a European Opera Days keretén belül szervezett operaházi programra.

A legkülönlegesebb nyeremény egy fő részére szól: egy operaházi munkanap a nyertes által választott területen – a világosító vagy a hangosító mellett, a díszítők között, a Nemzeti Balett vagy az Opera kórusának próbatermében, a festőműteremben, a kottatárban vagy a jelmeztárban. Árvereztek még egy balthazar méretű Sauska Cuvée bor, egy 1 500 000 forint értékű gyémántékszert és Bartha Katalin festőművész 2 500 000 forint értékű, drágakövekkel díszített festményét, mely végül 400 000 forintért kelt el. Sajnos az utolsónak befutó tételnek, az egy hetes balatonfüredi luxusnyaralásnak mindössze 50. 00 forintért akadt gazdája, ő kétségkívül jól járt. Összesen 3,7 millió forint gyűlt össze, a licit végére pedig csak az elsőbálozók tartottak ki.

Enni vagy nem enni?

A menü

Vadlazac citrusos spenóttal

 Avokádós zellertatár zöldségchips-szel

Tökmagos kecskesajt bonbon

Kacsamell sonka mangósalsával

Bazsalikomos lime-os tortácska

Rózsaborsos csokoládékrém málnával

Mi csak az állófogadáson felszolgált kóstolóhoz jutottunk hozzá, ezt már az Opera cateringjét nyáron átvett Zsiday Group prezentálta, Litauszki Zsolt séf elképzelése szerint. Túl sokat nem kell ragozni, bekapom és kortyolok még egyet a pezsgőből típusú falatkákat szolgáltak fel azoknak, akik kicsengették a minimum 75000 forintba kerülő jegyet.

A többiek a büfében vásárolhattak, melyek az Opera áraihoz mérten voltak magasak. Azok, akik páholyokba szóló jegyet vettek húsos és vegán menüt is kérhettek, ami csöppet sem megszokott itthon, Steiner Kristóf imádta volna, abban biztos vagyok.

Retro vidéki diszkóba fulladt az este

A buli akkor kezdődött el igazán, amikor a büfé sarkában feltűnt egy DJ, és hamisíthatatlan diszkóhangulatot varázsolt a textillel borított, fadíszítésű terembe. El tudja képzelni, ahogy Parov Stelar és Caro Emerald na meg a Hallott Pénz üvölt - sajnos Madonna kimaradt, pedig ő lett volna a pont az i-re, egy csomó habcsóknak öltözött lányka őrjöng és borosüvegek hevernek a sarokban? Na, ez lett az estély záró akkordja, a miniszterelnök akkor már talán rég egy újabb stadionról álmodott az ágyában. A BMW motorja szakadatlanul járt az Opera előtt felállított emelvényen, mi pedig búcsút intettünk a bulinak, ahol 18 évesek rúgták ki a ház oldalát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek