#ÉLETEM

Csak óvatosan a mártogatással a házibulin!

2016. február 8., hétfő 13:35

Képzelje el a következőt: egy házibuliban van éppen és a mártogatósból falatozik. Már a sokadik körnél jár, amikor észreveszi azt, amit soha nem akart: valaki beletunkol a mártásba, leharap egy darabot a csipszből, majd merít még egyet. Valószínűleg nem ez volt nála az első eset, így biztos lehet abban, hogy önnek jutott az illető nyálából is. Ismerős a helyzet? A Women's Health most annak járt utána, mennyire "veszélyes" ez a jelenség.

A magazin megemlíti a Prevention irodájában lefuttatott nem hivatalos felmérés eredményeit is: ebből kiderül, hogy a válaszadók több mint fele (55%) bevallottan többször mártja bele ugyanazt a rágcsát a mártásba, a maradék pedig kifejezetten undorodik ettől. Megvan rá az okuk? Részben. Bár minden egyes újbóli merítés növeli a tálban található baktériumok és vírusok számát, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a közös tálból evés ténylegesen ledönti majd önt a lábáról. Persze más a helyzet, ha a "bűnös" most épült fel az influenzából, gyomorrontásból vagy torokfájásból, de ebben az esetben is csak akkor lehet baj, ha még fertőzőek.

A megfertőződés alacsony valószínűségét a szánkban élő baktériumoknak is köszönhetjük. De kezdjük az elején: ha valaki másodszorra vagy többedjére mártogat, akkor a tálba kerül pár jó és/vagy rossz baktérium. Ha pedig önnek sikerül a rágcsájával pont ezeket megtalálni, akkor valószínűleg egészen a szájáig utazhatnak majd. Itt ahol azonban az ott található, sokkal nagyobb számban előforduló baktériumok szépen ellátják majd a baját. Ha vírusok kerülnek a mártásba, az sem akkora tragédia, ugyanis a baktériumokkal szemben ezek nem sokáig élnek a testen kívül, a szószban például nagyjából negyed órát bírnak ki...kivéve persze norovírust.

Mi az a norovírus?

Hasmenéssel, hányással járó vírus, ami nagyon könnyen terjed, hiszen nemcsak a fertőzöttektől lehet elkapni, hanem tárgyakon és az élelmiszerekben is megtelepszik. Ugyan nincs gyógyszer, ami hatásos lenne ellene, a tünetek pár nap alatt maguktól is elmúlnak. Az inkubációs periódus 12-48 óra. Bár ezen időszak alatt még nem jelentkeznek panaszok, de mások már elkaphatják a fertőzöttől a betegséget.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta