Csak óvatosan a mártogatással a házibulin!

Képzelje el a következőt: egy házibuliban van éppen és a mártogatósból falatozik. Már a sokadik körnél jár, amikor észreveszi azt, amit soha nem akart: valaki beletunkol a mártásba, leharap egy darabot a csipszből, majd merít még egyet. Valószínűleg nem ez volt nála az első eset, így biztos lehet abban, hogy önnek jutott az illető nyálából is. Ismerős a helyzet? A Women's Health most annak járt utána, mennyire "veszélyes" ez a jelenség.

A magazin megemlíti a Prevention irodájában lefuttatott nem hivatalos felmérés eredményeit is: ebből kiderül, hogy a válaszadók több mint fele (55%) bevallottan többször mártja bele ugyanazt a rágcsát a mártásba, a maradék pedig kifejezetten undorodik ettől. Megvan rá az okuk? Részben. Bár minden egyes újbóli merítés növeli a tálban található baktériumok és vírusok számát, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a közös tálból evés ténylegesen ledönti majd önt a lábáról. Persze más a helyzet, ha a "bűnös" most épült fel az influenzából, gyomorrontásból vagy torokfájásból, de ebben az esetben is csak akkor lehet baj, ha még fertőzőek.

GettyImages-154540218
Chicago Tribune / Europress / Getty

A megfertőződés alacsony valószínűségét a szánkban élő baktériumoknak is köszönhetjük. De kezdjük az elején: ha valaki másodszorra vagy többedjére mártogat, akkor a tálba kerül pár jó és/vagy rossz baktérium. Ha pedig önnek sikerül a rágcsájával pont ezeket megtalálni, akkor valószínűleg egészen a szájáig utazhatnak majd. Itt ahol azonban az ott található, sokkal nagyobb számban előforduló baktériumok szépen ellátják majd a baját. Ha vírusok kerülnek a mártásba, az sem akkora tragédia, ugyanis a baktériumokkal szemben ezek nem sokáig élnek a testen kívül, a szószban például nagyjából negyed órát bírnak ki...kivéve persze norovírust.

Mi az a norovírus?

Hasmenéssel, hányással járó vírus, ami nagyon könnyen terjed, hiszen nemcsak a fertőzöttektől lehet elkapni, hanem tárgyakon és az élelmiszerekben is megtelepszik. Ugyan nincs gyógyszer, ami hatásos lenne ellene, a tünetek pár nap alatt maguktól is elmúlnak. Az inkubációs periódus 12-48 óra. Bár ezen időszak alatt még nem jelentkeznek panaszok, de mások már elkaphatják a fertőzöttől a betegséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek