#ÉLETEM

Megvan, mitől lesz jó a csapatmunka

2016. február 4., csütörtök 17:33 |

Egy csapat intelligens ember ügyesebben és hatékonyabban fog megoldani egy közös feladatot, mint egy csapat kevésbé intelligens ember. Igaz? Egyáltalán nem igaz. Egy friss kutatás szerint ugyanis a jó csapatmunka nem a résztvevők intelligenciájától, hanem a társas készségeiktől függ. 

A Current Directions in Psychological Science-ben megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy munkacsoport teljesítményét a csoportban résztvevők intelligenciája, képességei, vagy inkább a csoporttagok közötti interakció minősége befolyásolja inkább. Kiderül, hogy az utóbbi. 

shutterstock 236659255

A csoport kollektív intelligenciáját, vagyis azt, hogy mennyire hatékonyak a közös feladatok megoldásában az határozta meg, hogy mennyire voltak képesek a tagok egymásra hangolódni, egymásra figyelni. Ahol ez megvolt, ott jobb volt a tagok közötti kommunikáció, és a résztvevők egyenlőbb mértékben vették ki a részüket a feladatokból, mint azokban a csoportokban, ahol a csapat nem állt össze, ahol nem figyeltek eléggé egymásra, ahol inkább csak egy-két résztvevő dominált. A legfontosabb pedig az, hogy az előbbi csoportok jobban funkcionáltak, jobban teljesítettek, és jobban is fejlődtek a többinél.

A tanulság tehát az, hogy ha csapatban dolgozunk, és számít milyen eredményt érünk el, akkor érdemes a saját, egyéni képességeink és tudásunk csillogtatása helyett inkább a többiekre figyelni, társainkat értékesnek, érdekesnek és egyenlőnek tekinteni. Így nemcsak a csoportmunkában, de egyénileg is jobban járunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta