Ezeket a helyeket ne hagyja ki 2016 februárjában

Fergeteges farsangi karneválozásra vágyik, vagy inkább az az elsődleges szempont, hogy minél olcsóbban minél szuperebb élmények érjék? Segítünk, bármelyik legyen is a helyzet.

Karneválozna?

Irány Velence! Nincs túlzottan messze, és nagyon különleges élmény elvegyülni a szaténruhás, különleges maszkokat viselő olaszok között a karneváli időszakban. Ilyenkor Velence hatalmas színházi díszlethez hasonlít: elegáns jelmezek, Szent Márk tér fölött repkedő angyalok, akrobata előadások, fényjátékok, utcai felvonulások, palotákban rendezett puccos bálok, és néha már-már ijesztően kifejezéstelen maszkok jellemzik a forgatagot. A karnevál idei témája a helyi művészet és hagyomány, január 23-án, szombaton kezdődött, és február 9-ig tartanak a programok.

GettyImages-506624100
Anadolu Agency / Europress / Getty

Tömegiszonyosok ne hétvégére időzítsék a látogatást, mert ilyenkor egyetlen napon akár 130 ezer ember is összezsúfolódhat a velencei belvárosban. Az óriási tömeg, és az egész Európát jellemző terrorkészültség miatt idén a karneválozók biztonsága érdekében megerősítették a biztonsági készültséget, bár az arcokat eltakaró maszkok viselését nem tiltották meg.

Egy tökéletes nap Velencében

Ha nem csak a puccos karneválra, de a városra is kíváncsi, érdemes már korán reggel a Szent Márk téren kezdenie napot, ugyanis nap közben itt van a legnagyobb tumultus. Ha megnézte a székesegyházat, látogassa meg a Dózse-palota gazdag gyűjteményét is, ahová akár már előre is megválthatja a jegyét, kikerülve a pénztárnál kígyózó sorokat. Szerelmesek számára a Sóhajok Hídja a következő kötelező állomás. Végezetül hajózzanak el Murano szigetére, ahol a híres muranói üveg készül. Úgyis közeleg a Valentin-nap, ruházzanak be egy szép ékszerre valamelyik műhelyben!

Inkább belföldön maradna farsangolni? Irány Mohács! A busójárásról itt olvashat tovább.

Legyen érdekes, ÉS legyen ingyen?

Irány London! Persze a repülőjegyet és a szállást ki kell gazdálkodnia, de a programokra egy fillért sem kell költenie, ha egy februári hosszú hétvégét itt töltene.

A Wapping Hydraulic Power Stationben a világhírű fotós, Annie Leibovitz híres nőkről készült, Women című sorozatát lehet megnézni teljesen ingyen. A február 7-ig látogatható kiállítás képein az angol királynőtől Adelen Caitlyn Jennerig számos híresség portréja látható. A Snap Galleries Never Mind the Sex Pistols kiállítása is tök ingyen van, március 5-ig tart nyitva. A kiállításon a punk születésekor éppen különböző zenei újságoknak dolgozó Pierre Benain fotós képei láthatók. A fotós össze is barátkozott a bandával, így igazán bensőséges képeket állítottak ki.

Snap Galleries
Snap Galleries

Végül egy esti, interaktív program: február 5-én a Wellcome Collection Spectacular feeling emotional című, ingyenes eseményén minden az érzelmek körül forog majd. Este hét és tizenegy között nevetésterápián vehetünk részt, vagy akár saját emojit is kifejleszthetünk.

Londoni street art túra (szinte) ingyen

Februártól független, ugyanis bármely más hónapban is benevezhetnek erre a programra, de olyan jó, hogy nem hagyjuk ki felsorolásunkból. Az Alternatív Londoni Séták Kelet-London utcai művészetét mutatják be a túra résztvevőinek. A séta nem ingyenes, de mindenki annyit fizet a részvételért, amennyit akar, ránk van bízva, mennyit enged meg a költségvetés. Nagyjából két óra alatt mintegy negyven graffitiművész alkotásait tekinthetjük meg, a túravezetők pedig az egyes művészek mellett a környék történetével is megismertetnek. És igen, több kevéssé ismert Banksy-művet is megnézhetünk a sétán. A rendkívül népszerű séták hétköznap naponta kétszer indulnak a Spitalfields Market közeléből, szombaton pedig négy időpont közül választhatunk. A részvételhez előzetes online regisztráció szükséges.

Nem volt elég? További ingyenes bel- és külföldi tippeket korábbi cikkünkben talál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra