Vezessen, ha kedves az élete!

Mindig aggódik, ha vezet az anyukája vagy az apukája? Esetleg a nagyi? Aggódjon továbbra is, de tudja meg, hogy nekik ez csak jó! 

Az Egyesült Államokban a 65 évnél idősebb emberek 81 százaléka még mindig vezet. Sajnos azonban a korral csökkennek a kognitív és fizikai funkciók, ettől a vezetés nagyobb kihívás lesz, és sokan úgy döntenek, egyáltalán nem vagy jóval kevesebbszer ülnek a volán mögé. Pedig a Columbia Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint ez a duplájára növeli a depressziós tüneteket és gyorsabb kognitív hanyatlást okoz - írja a Daily Mail. 

shutterstock 154203536

A vizsgálatban 55 évnél idősebb személyek egészségügyi adatait összegezték, és kiderült, hogy a fizikai és mentális következmények mellett a vezetés abbahagyása után több mint felére csökkent az emberek kapcsolati hálója. Ráadásul arányaiban többen költöztek be nyugdíjas házakba vagy öregek otthonába azok közül, akik valaha vezettek, mint azok, akiknek nem volt jogoítványa. És még valami, az egészségügyi hatás sokkal jobban érvényesült a nőknél mint a férfiaknál. 

 "Számos idős ember számára a vezetés több mint kiváltság. Az autó egy fontos eszköz, ami személyes szabadságot és önállóságot biztosít. Sajnos a fizikai és szellemi funkciók romlása miatt idővel meg kell hozznunk a döntést arról, végleg felhagyunk-e a vezetéssel, ez elkerülhetetlen" - nyilatkozta a Columbia Egyetem munkatársa, dr. Guohua Li. " Akik nem ülnek többé volán mögé, inkább az otthonuk körül vagy a négy fal között foglalatoskodnak, de ezek a tevékenységek nincsenek olyan jó hatással az idősek fizikai állapotára mint korábban végzett önkéntes vagy egyéb munkák. Fontos, hogy az embernek legyen terve, hogyan ápolja majd a kapcsolatait és hogyan marad mobil"- tette hozzá a tanulmány másik szerzője, dr. Thelma Mielenz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra