#ÉLETEM

Kevesebbet keres, mint a férfiak? Ne csodálkozzon, ha depressziós!

2016. február 1., hétfő 18:26

 A depresszió nem gyengeség, nem szomorúság, egyike a leggyakoribb pszichiátriai betegségeknek (a magyarok 15 százaléka lesz depressziós élete során). A depresszió – és a szorongással járó zavarok – inkább érintik a nőket, mint a férfiakat, az Egyesült Államokban például kétszer annyi nőt diagnosztizálnak depresszióval, mint férfit. Hogy miért? Részben az eltérő társadalmi, gazdasági státuszból adódó következmények miatt. 

 A depresszió hátterében számos dolog állhat, most egy friss kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek között a társadalmi, gazdasági státusz jellegzetességeit is érdemes figyelembe venni. A Social Science & Medicine-ben megjelent vizsgálatban 22.581 30 és 65 év közötti amerikai adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azok a nők, akik – azonos iskolázottság és munkatapasztalat mellett – a férfiakhoz képest kevesebbet kerestek két és félszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek depressziótól. Ezzel szemben a kollégáikkal azonos szinten kereső nők körében a depresszió nem fordult elő magasabb arányban. 

shutterstock 125936975

A kutatás vezetője, Jonathan Platt szerint a fizetésekben és az otthoni munkában megmutatkozó nemi egyenlőtlenségeknek komoly anyagi és pszichoszociális következményei vannak, például azt az üzenetet közvetítik a nőknek, hogy a férfiakhoz képest ők alsóbbrendűek. “Amennyiben a nők ezeket a negatív tapasztalatokat alsóbbrendűségüknek, és nem a diszkriminációnak tudják be, az a depresszió és a szorongásos megbetegedések valószínűségének növekedéséhez vezethet” – állítja a kutató. 

A nemi egyenlőtlenséggel szembeni küzdelem tehát nemcsak etikai, társadalmi, hanem egészségügyi kérdés is, amit érdemes lenne figyelembe venni azoknak is, akik megmondják, mi a nők dolga a világban

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta